POČEO JE KONJSKI RAT: Vodi se između Slovenije i Austrije, neizvesno ko će pobediti!

Slovenija je još krajem 90-ih godina prošlog veka naziv lipicaner registrovala kao svoj brend

  • 4

Stari slovenačko-austrijski spor o tome u čije kulturno i istorijsko nasleđe spada konj lipicaner mogao bi biti obnovljen, nakon što je Austrija mimo znanja Slovenije na privremenu listu svetske nematerijalne baštine prijavila svoju klasičnu i špansku dvorsku školu jahanja, navodi "Delo".

Slovenija plaća Americi dugove bivše SFRJ. Evo o kojoj milionskoj sumi je reč

Austrijanci su u prijavi UNESCO-u naveli da se u njihovoj ergeli Piber čuva izvorna dokumentacija o uzgoju te svetski poznate pasmine, iako pravo na izvorne knjige o uzgoju ima Slovenija na čijoj je teritoriji 1580. godine osnovana ergela Lipica, po kojoj su konji i dobili ime.

O konačnoj potvrdi austrijske prijave UNESCO će odlučivati na jesen, precizira ljubljanski dnevnik.

Slovenija je još krajem 90-ih godina prošlog veka naziv lipicaner registrovala kao svoj brend, prema pravilima zaštite intelektualnog vlasništva pri Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Čiji su lipicaneri u kulturnom i istorijskom smislu niz godina se vodila polemika izmedju Slovenije, Austrije i Italije, pa i tokom pregovora pre ulaska Slovenije u Evropsku uniju, ali problem ni danas nije definitivno rešen.

Sukcesiju izvornog prava na brend lipicaner, prenosi Hina, dodatno komplikuje i to što ergele ove pasmine danas postoje u više država na nekadašnjoj austougarskoj teritoriji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA