MAJKA ZADAVLJENE SRPKINJE: Ako presuda ne bude odgovarajuća, pravdu ću potražiti u Strazburu!

- Ukoliko ne budemo zadovoljni odlukom Ustavnog suda, obratićemo se Sudu za ljudska prava u Strazburu - kaže majka nastradale Stele, Katica Gundelj

  • 16

Ustavni sud Srbije juče je trebalo da razmatra žalbu u kojoj se traži da utvrdi da li je Aleksandra Grbović, zamenik višeg tužioca u Beogradu, prekršila zakon zato što ubistvo mlade doktorke Stele Gundelj (26) nije okvalifikovala kao teži oblik ovog krivičnog dela, za koje je zaprećena kazna do 40 godina zatvora.

Majka nesrećne devojke, Katica Gundelj, kaže da će se žaliti i u Strazburu ako je potrebno.

Ubica Stele Gundelj prihvatio 15 godina zatvora

- Ukoliko ne budemo zadovoljni odlukom Ustavnog suda, obratićemo se Sudu za ljudska prava u Strazburu - kaže majka nastradale Stele, Katica Gundelj.

U žalbi se ističe da je zastupnica javne tužbe tokom postupka napravila niz propusta kojima je povredila prava porodice Gundelj.

Davitelj s Medaka dobio 15 godina zatvora!

Foto: Facebook Foto: Facebook

Ona nije prihvatila da se na listi svedoka optužbe nađu osobe koje je porodica predložila.

Stela Gundelj je zadavljena u svom stanu u beogradskom naselju Medaković 13. februara 2013. godine. Za ovo ubistvo optužen je njen dečko Aleksandar Šundić (25).

RODBINA ŠUNDIĆU: Gde si, monstrume!

Porodica Gundelj i njeni advokati smatraju da se zamenica tužioca Aleksandra Grbović ogrešila o zakon zato što Šundića nije teretila za teško ubistvo, već za obično, za koje sud ne možeda izrekne kaznu veću od 15 godina.

Optužnica protiv Aleksandra Šundića zbog davljenja devojke

Foto: Facebook Foto: Facebook

Suđenje pred Višim sudom u Beogradu je završeno veoma brzo. Obrazlažući presudu, sudija Milenko Cvijović je rekao da je 15 godina zatvora maksimalna kazna koju je mogao da izrekne za delo za koje je tužilaštvo optužilo Šundića i da bi ga, da može, osudilo rigoroznije.

- Na presudu Višeg suda žalili smo se Apelacionom sudu u Beogradu i tražili da prekvalifikuje delo u teško ubistvo. Međutim, sudnije ni razmatrao našu žalbu uz obrazloženje da na žalbu nemamo pravo. Istovremeno smo uputili inicijativu za razrešenje Aleksandre Grbović - kažće Katica Gundelj, za Naše novine.

UPLAKANI ALEKSANDAR: Nisam hteo da ubijem Stelu, ne znam šta mi je bilo!

Foto: Facebook Foto: Facebook

U pomenutoj inicijativi piše: "Ubičino četvoročasovno maltretiranje žrtve i ignorisanje devojčine molbe da prestane da je guši govori da je kod Šundića postojalanamera da je ubije, što je nedeljama ranije i najavljivao. Uz to, on je na sudu priznao da joj je rukom prekrio usta kad je počelada ispušta čudne zvuke kako je ne bi čule komšije, pa je nejasno zašto tužilac nije iskoristio pravnu mogućnost da ovakvo ubistvo kvalifikuje kao teško, svirepo ili ubistvo iz niskih pobuda."

Tadašnji šef Višeg beogradskog tužilaštva Tomislav Kilibarda u odgovoru porodici Gundelj napisao je da je izvršio uvid predmeta i da njegova zamenica "od prvih dokazanih radnji nije postupala ni nesavesno ni nestručno".

Kada je Apelacioni sudpotvrdio presudu prvostepenog suda, Republičko tužilaštvo, na inicijativu porodice, podnelo je zahtev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom kasacionom sudu. Međutim, ovaj sud je odbio zahtev smatrajući da je zamenica tužioca pravilno kvalifikovala delo. Zbog toga je porodica Gundelj zatražila od Ustavnog suda da poništi i ovu presudu Vrhovnog kasacionog suda.

(Telegraf.rs / Izvor: Naše novine)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SunReiser

    26. jun 2015 | 00:59

    15 Godina za ovakvo svirepo ubistvo gušenjem? Da je sudijina ćerka bila u pitanju da li bi onda bilo toliko. Sramota za sudiju i pravosuđe. Za ovakvo delo je smrtna kazna a ne 15god. Gde se to na planeti dobija za ubistvo 15 godina.

  • Danac

    26. jun 2015 | 08:27

    Zali Boze mladog, prerano ugasenog zivota :-(. Kazniti ovog monstruma, zestoko ga kazniti, meni je muka vise kad citam da pojedini traze milost za zlocinca, milost koju zrtve nisu dobile i pored preklinjanja i pored svoje nevinosti...

  • Marko

    26. jun 2015 | 01:02

    Jadna li si Srbijo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA