BANKROT: Grčka nije platila dug MMF-u, mora da napusti evrozonu!

Grčka je postala prva razvijena država koja je ušla u tehnički bankrot. Postoje opravdani strahovi da bi to moglo da prouzrokuje izlazak te zemlje iz evrozone

  • 1

Grčka je propustila rok za uplatu 1,6 milijardi dolara, koliko iznosi najnovija rata duga Međunarodnom monetarnom fondu, svega nekoliko sati nakon što su ministri evrozone odbili da nastave finansijsku pomoć, javlja BBC.

OBAMA: Briga nas za Grčku krizu, ona je problem Evrope!

Međutim, ministri su najavili kako će danas raspravljati o novom predlogu o otplati grčkih dugova.

Grčka je postala prva razvijena država koja je ušla u tehnički bankrot. Postoje opravdani strahovi da bi to moglo da prouzrokuje izlazak te zemlje iz evrozone. Međunarodni monetarni fond saopštio je sinoć da je Grčka propustila da uplati ratu duga.

- Informisali smo izvršni odbor da je Grčka u tehničkom bankrotu i da može da nastavi da prima finansijsku pomoć MMF-a tek nakon što se to reši - izjavio je portparol MMF-a Geri Rajs

Dodao je i kako je MMF primio predlog Grčke da se produži rok za pokrivanje rate duga o kojem će se raspravljati u "određeno vreme".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Bez pomoći evrozone Grčka više nema pristup milijardama evra u fondovima i nije mogla da pokrije ratu dugovanja prema MMF-u. Takođe, Evropska centralna banka (ECB) zamrzla je sve prihode grčkim bankama, a agencije su dodatno srušile grčki kreditni rejting.

- Ovo nije način kako bi se međunarodna diplomatija i finansije trebalo da vode - kroz serije zbunjujućih predloga u poslednji čas i u atmosferi koja sve više izmiče kontroli - objasnio je Kris Moris iz BBC-a.

Moris navodi kako se Grčka bez međunarodne finansijske pomoći nalazi na vrlo tankom ledu.

- Ukoliko ne plati dug ECB-u do 20. jula, verovatno je kraj priče. Zaista više nema opcija da Grčka ostane unutar evrozone - piše Moris.

Deo novog dogovora koji Grčka predlaže uključivao bi restruktuiranje njenih ogromnih dugova, ali neki od tih predloga sigurno neće biti prihvatljivi zemljama evrozone. Nesigurnost je na svakom koraku, a glas javnosti je sve jači kako se Grčka priprema za nedeljni referendum o merama.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Kako bi dodatno zakomplikovali stvari, neki zvaničnici EU naveli su da postoje indikacije da bi grčke vlasti, ukoliko se u narednih par dana postignu okvirni dogovori oko nove pomoći, čak i otkazali referendum - zaključuje Moris.

U međuvremenu, agencija za kreditni rejting Fič promenila je status Grčke iz "CCC" u "CC", što je samo jedan stepen iznad potpunog bankrota.

Iako su banke zatvorene, postoji mogućnost da će se otvoriti danas kako bi omogućile penzionerima, koji većinom ne koriste bankovne kartice, da podignu maksimalno 120 evra.

Evropski lideri upozorili su da odbijanje uslova koji su postavili kreditori znači grčko napuštanje evrozone.  S druge strane grčki premijer Aleksis Cipras je više puta izjavio kako to ne želi.

(Telegraf.rs / Izvor : Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA