Blokada za srpske kamione na granici sa Mađarskom

Mađarski carinici već 15 dana usporavaju prolaz srpskih kamiona, pa se formiraju kolone duge i po 10 kilometara

  • 0

Blokada kamionskog tranzita na graničnim prelazima s Mađarskom traje već 15 dana. Mađarski carinici ne dozvoljavaju srpskim, ali ni ostalim šleperima, koji prevoze robu iz Turske, Grčke i Bugarske ka EU, da normalno saobraćaju. Zbog toga se formiraju kolone duge i do 10 kilometara. Mađari tvrde da na granici nema problema.

Predsednik Poslovnog udruženja za međunarodni transport Neđo Mandić kaže da mađarski carinici namerno koče ulazak kamiona. On upozorava da bi Srbija mogla zbog toga da ima milionsku štetu.

- Kamioni čekaju na terminalima i duže od 12 sati. Za to vreme inostrani transporteri zaobilaze Srbiju u širokom luku i prebacuju se na rumunski putni koridor. Država trpi milionsku štetu, ali niko ne reaguje. Ako tranzit jednom ode na Rumuniju, naši auto-putevi zvrjaće prazni - tvrdi Mandić.

Dnevni list "Kurir" prenosi da špediteri iz Subotice nezvaničnim razlogom ovog maltretiranja smatraju kontrolu trgovine ljudima.

- Kamioni dođu na izlaz i ne puštaju ih na mađarski terminal jer je navodno pun. Kao, traže emigrante! A vrlo su maštoviti: gledaju iza retrovizora, između plastike. Kao da neko tu može da se sakrije, dok s druge strane nema žive duše. Svesni smo da je ovo bojkot, često im pada sistem, carinika nema na terminalu... Kasnimo sa isporukom robe - tvrde špediteri za "Kurir".

U Ministarstvu infrastrukture navode da i ne znaju da postoji problem. Sa one strane granice, u mađarskom Ministarstvu transporta kažu da "nikakvih problema nema" na carini.

(M. S. / Kurir)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA