ONI KROJE SUDBINU CELOG SVETA: Zovu se VELIKA TROJKA, i evo ko je čini!

Ovih dana kada je grčka kriza na vrhuncu, a ekonomski stručnjaci širom sveta nagađaju o tome hoće li Grčka ostati u evrozoni, termin "Trojke" ima zavidno mesto u medijskom prostoru

  • 7

Britanski list "Independent" objasnio je termin "Trojke", koji je ovih dana često zastupljen u medijima usled grčke krize koja je u fokusu u poslednjih nekoliko dana.

GRCI SVE VIŠE PROTIV CIPRASA: Država je bankrotirala, neredi na ulicama, biće sve GORE!

"Trojka" je naziv koji je nastao u poslovnom žargonu, a vremenom je prešao i u društvenu sferu, a označava tri glavne međunarodne organizacije koje su, između ostalih, pozajmile novac Grčkoj kako bi je izvukle iz finansijskog kolapsa.

Ovih dana kada je grčka kriza na vrhuncu, a ekonomski stručnjaci širom sveta nagađaju o tome hoće li Grčka ostati u evrozoni, termin "Trojke" ima zavidno mesto u medijskom prostoru.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

KOJE ORGANIZACIJE ČINE CRNU TROJKU?

Evropska komisija predstavlja Evropsku uniju i 19 zemalja članica koje su u evrozoni, to jest koriste evro kao zvaničnu valutu. Evropska komisija je izvršno telo EU, i obavlja svakodnevne poslove sprovođenja njene politike kao i korišćenja novaca kojim EU raspolaže.

Nemačka je najveća evropska ekonomija pa je prema tome imala značajnu ulogu u konačnoj odluci o izvlačenju Grčke iz dugova.

ZABORAVITE KRIZU U GRČKOJ: Kada budete videli kakva je situacija u Kini, ŠOKIRAĆETE SE!

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Drugo telo je Međunarodni monetarni fond (MMF). Osnovan je krajem Drugog svetskog rata kako bi regulisao međunarodnu trgovinu i razmenu. Od tada je često pozajmljivao novac zemljama koje bi se našle u finansijskim problemima, poput Meksika u 80-ima ili Argentine 2001. godine.

MMF ima kapacitet za takve pozajmice težak 750 milijardi evra, a pozajmljivanje novca od MMF-a znači pridržavanje strogim pravilima koji će osigurati da se novac na vreme vrati (što je trebao biti slučaj i sa Grčkom).

Evropska centralna banka takođe čini ovu "Trojku", a osnovana je kako bi se suočavala sa inflacijom, ali je danas zbog otkupljivanja grčkih obveznica 2010. godine podložna svim promenama evra.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

ZAŠTO GRČKA UOPŠTE DUGUJE TOLIKI NOVAC TROJCI?

Zadnji put kada je Grčka bila na finansijskom rubu bilo je 2010. godine, jer je mnogim bankama van svoje zemlje dugovala novac. Tada je uskočila upravo "Velika trojka".

SPALJENA ZASTAVA EU: Gori Atina, gori Solun! Veliki protesti uoči referenduma u Grčkoj! (FOTO) (VIDEO)

Naime, da Grčka nije uspela da otplati te dugove povukla bi sa sobom i banke u mnogim finansijski osetljivim zemljama, što bi uzrokovalo šok u primer Španiji, Irskoj i Portugalu.

Protest podrške Grčkoj u Britaniji. Foto: AP/Tanjug Protest podrške Grčkoj u Britaniji. Foto: AP/Tanjug

Podsećamo, Grčka je u utorak morala da isplati ratu kredita MMF-u od 1,6 milijardi evra što nije učinila.

S obzirom na to da je premijer Aleksis Cipras sazvao referendum za nedelju, koji građane te zemlje pita da li žele ili ne pristati na nove mere štednje, evropski lideri i lideri "Trojke" najavili su da će čekati rezultate kako bi znali s čime će sesti za stol u eventualnim novim pregovorima.

Vođe evrozone nastoje pokazati kako EU "nije samo ekonomski eksperiment nego politička zajednica".

(Telegraf.rs / Izvor:dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • D

    3. jul 2015 | 12:25

    Svet kontrolišu kraljica Elizabeta, Rokfeler i Rotšild. Svi ostali su totalno nebitni.

  • VAN

    3. jul 2015 | 17:52

    Ovo finansisko jedinstvo u trojstvu je najveće zlo ovog sveta koje stvara dužničko ropstvo naroda, i zemalja. Čije vlade nisu domaćinski brinule o svom narodu i svojoj zemlji, već su se zaduživali da bi imali koristi do su bili na vlast. Da li se slažete.

  • jdm_ftw

    3. jul 2015 | 12:03

    Tri velika zla ili hidra sa 3 glave

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA