Ovi Srbi će preći "ALBANSKU GOLGOTU" kao što je prešla SRPSKA VOJSKA pre 100 GODINA! (FOTO)

Ekspedicija "Albanska golgota 100 godina kasnije" je planirana ekspedicija čiji je glavni cilj prelaz preko Prokletija do grada Drača, na isti način na koji je to učinila srpska vojska u Prvom svetskom ratu

  • 24

Najveći vojni konflikt do Drugog svetskog rata, Velikog rata, počeo je napadom Austrougarske na Kraljevinu Srbiju 28. jula 1914. godine. Poznat je pod nazivom "Albanska golgota".

Decembra ove godine biće tačno 100 godina od pomenutog konflikata, a Marko Nikolić (37), Nenad Mitrović (35), Nemanja Nešković (34), Marko Marković (33) i Nikola Jović (32) žele da krenu na ekspediciju istom putanjom koju je srpska vojska prelazila pre tačno jednog veka.

OVO SU NAJNEVEROVATNIJI SRBI U ISTORIJI: 1976. su u svom brodiću krenuli na put oko sveta koji je trajao 31 GODINU!

Ekspedicija "Albanska golgota 100 godina kasnije" je planirana ekspedicija čiji je glavni cilj prelaz preko Prokletija do grada Drača, na isti način na koji je to učinila srpska vojska u Prvom svetskom ratu.

Foto: "Albanska golgota 100 godina kasnije" Foto: "Albanska golgota 100 godina kasnije"

Na svom putu, učesnici će koristiti samo ličnu opremu (pantalone i jakne od "gore teks" materijala, cipele, vreće za spavanje, prostirke…) bez logističke podrške. Oni će morati da nose hranu, spavaće u šatorima, topiće sneg da dobiju vodu, orijentisaće se pomoću kompasa i razgovaraće sa lokalnim stanovništvom.

Plan je da se ekspedicija započne u istom periodu kao i srpska vojska pre 100 godina, početkom decembra 2015. godine. Srpska vojska se povlačila u periodu od 3. do 9. decembra na Kosovo i Metohiju iz nekoliko pravaca.

Foto: "Albanska golgota 100 godina kasnije" Foto: "Albanska golgota 100 godina kasnije"

- Naša ruta je najteža od te tri, i počinje u Peći na 560 metara nadmorske visine i završava se kod Čakora (1.850 metara) na Prokletijama. Ruta je duga oko 280 kilometara, a vremenski uslovi će da diktiraju naše kretanje i napredovanje. Procena je da će ova ekspedicija trajati između 15 i 20 dana - kažu članovi ekspedicije.

Telegraf će pratiti smelu avanturu ovih momaka i poželeti im sreću u ostverenju svog cilja.

(S. Kostić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pavle Šumadinac

    3. jul 2015 | 15:20

    SVAKA ČAST...NEKA VAM JE BLAGOSLOVENO... VOLEO BIH DA UPOZNAM OVE MOMKE... Ipak nije ''sve trulo u državi Danskoj''

  • Chicha

    3. jul 2015 | 15:01

    Svaka čast!

  • Mila...3

    3. jul 2015 | 15:04

    Srpska vojska nije imala GOROTEEKS

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA