Ovaj SRBIN je smislio nešto što može da vam SPASE ŽIVOT, a onda su mu to UKRALI?! (FOTO) (VIDEO)

Autoru znaka upozorenja koji gradska Građevinska inspekcija koristi u zvaničnoj upotrebi, bez njegove dozvole, rečeno je da "sve što je na internetu može da se koristi"

  • 0

Znak upozorenja na opasnost od urušavanja zgrada, prema rečima dizajnera Gorana Babića, njegovo je autorsko delo, a osvanulo je na objektima širom Vojvodine na nalepnicama građevinske inspekcije, koja prema Babićevim tvrdnjama, ni u jednom trenutku njega nije pitala za dozvolu.

ŠOKANTNA PRIČA PORESKOG INSPEKTORA: Splavovi utaje milione evra!

Na temu poštovanja prava intelektualne svojine u Srbiji, i to od strane onih koji postoje da bi nadzirali sprovođenje zakona, dizajner Goran Babić nema da kaže mnogo toga lepog. Isto iskustvo, u ovom slučaju, imao je, kaže, i sa altruizmom i plemenitim namerama.

- Kada se pre skoro dve godine usred bela dana srušio krov zgrade u Dunavskoj ulici u Novom Sadu, došao sam na ideju da napravim znak koji bi ljudima mogao da skreće pažnju na sve takve objekte. I pre toga sam viđao da po gradu ima dosta takvih i pitao se zašto nisu obeleženi - priča Babić, koji se ažurno bacio na posao i samostalno otpočeo svoju akciju.

Foto: Goran Babić Foto: Goran Babić

Inspektor uhapšen dok je primao mito od 10.000 evra

Budući da njegova potraga za institucijom koja bi razmotrila njegov predlog da ovaj znak počne zvanično da se koristi u svrhu upozorenja na opasnost od obrušavanja, Goran Babić je bez ičije finansijske podrške sam počeo da lepi upozorenja na oronule zgrade.

- Posle godinu i po dana od moje objave znaka na društvenim mrežama i mom sajtuna jednoj zgradi u Ulici Mite Ružiča video sam nalepnicu s mojim znakom, koja je bila potpisana sa "Građevinska Inspekcija". Prvo mi je bilo drago da moj znak služi za povećavanje bezbednosti građana, a onda sam se zapitao kako to da me niko iz Građevinske inspekcije nije kontaktirao i pitao da li znak sme da se koristi i da li je za isti potrebna neka nadoknada, već je samo preuzet sa interneta - objašnjava Goran Babić svoj šok zbog ovakvog poteza gradskih vlasti.

Foto: Goran Babić Foto: Goran Babić

Iako bi na njegovom mestu neko drugi možda bio srećan što se nije proveo kao Filip Vukša u Beogradu, koji se takođe drznuo da nešto dobro učini za svoj grad, Goran je rešio da odgovore na svoja pitanja mirnim putem potraži kod nadležnih.

- U gradskoj Građevinskoj inspekciji mi je rečeno da im je jako žao zbog toga i da nisu znali da je u pitanju neki autor iz njihovog grada. Objasnili su mi da su oni to dobili od nekog grada iz Vojvodine, gde ga je neko verovatno preuzeo negde sa interneta, te da je najbolje da nazovem kada se glavna inspektorka vrati sa godišnjeg odmora. Od nje sam naknadno dobio informaciju da se znak koristi u Bečeju, već neko vreme i da treba da se obratim pokrajinskoj građevinskoj inspekciji - opisuje oštećeni autor svoj put do informacije o tome ko je odgovoran za kršenje njegovih prava.

Pošto mu reči poput "neko", "negde", "nekako" i "nekad" nisu pomogle da otkrije kome bi mogao da se obrati za zaštitu svojih prava, kontaktirao je i pokrajinsku Građevinsku inspekciju.

- Kada sam se čoveku koji mi se javio predstavio kao autor znaka upozorenja koji inspekcija neovlašćeno koristi, rekao mi je "Neće biti“. Pošto mi se nije predstavio, molio sam da mi da adresu na kojoj bih mogao da saznam ko i od kada koristi moj znak. Odgovorio mi je da tako nešto ne može da mi otkrije, uz izgovor da ja nisam autor! Kazao je da su taj znak doneli iz Mađarske u Sentu i da ga sada oni koriste. Objasnio mi je da inspekcija ništa nije ukrala "jer sve što je na internetu može da se koristi", kao i da moj znak "nije ni koka kola ni pepsi", uz pitanje "I šta ćete sad?"

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

Onda me je upozorio da će moj znak dati nekome da na njemu izmeni jednu ciglu i da "to onda više neće biti to" - prepričava Goran Babić svoj razgovor sa zaposlenim u pokrajinskoj Građevinskoj inspekciji, koji se, kako kaže, završio porukom njegovog sagovornika "Tužite nas slobodno, možda nešto i dobijete", a koji mu je doneo samo još jednu nedoumicu: da li je znak "donet" iz Mađarske ili uzet sa interneta?

POLOMLJENI ZUBI I TEŠKE POVREDE GLAVE: Devojci (21) na Zvezdari pala fasada na glavu!

Nadajući se da ćemo za razliku od Gorana Babića naići na malo više profesionalnosti i ozbiljnosti, kontaktirali smo pokrajinsku Građevinsku inspekciju u kojoj nam je gospodin kog je sekretarica predstavila kao "pomoćnika Pajkića", rekao da "oni nemaju veze s tim".

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

- Žao mi je što ne mogu da vam dam više informacija o tome, ali o zgradama se brine gradska inspekcija. Ne znamo o kom znaku je reč, ali inspekcija ga sigurno ne koristi neovlašćeno - rekao nam je Pajkić.

FASADA MU PALA NA GLAVU: Povređen mladić (17) u centru Beograda!

Nažalost, na telefon gradske Građevinske inspekcije nakon toga se niko nije javio, zbog čega ni mi nismo saznali kako je moguće da državna ustanova u zvaničnoj upotrebi koristi znak za koji ne zna ni kome pripada, ni odakle potiče.

(Jovana Babić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA