PUTIN PRAVI NAJVEĆU SVETSKU SILU: Posle Kine, u PAKT ušle i OVE DVE VELIKE ZEMLJE!

Indija i Pakistan započele su u petak postupak pridruženja bezbednosnoj grupi koju predvode Kina i Rusija

  • 34

Indija i Pakistan započele su u petak postupak pridruženja bezbednosnoj grupi koju predvode Kina i Rusija, nakon dvodnevnog samita koji je organizovao ruski predsednik, Vladimir Putin, kako bi pokazao da Moskva nije izolovana u svetu.

PUTIN PISAO OBAMI: Sve možemo da postignemo dijalogom!

PUTIN ČVRSTO OBEĆAO: Ako se u istočnoj Evropi pojave američki tenkovi, MI ĆEMO REAGOVATI!

Šangajska organizacija za saradnju (SCO) je na sastanku u ruskom gradu Ufi, nakon što je dan ranije tamo održan i samit zemalja rastućih ekonomija, Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike (BRICS), saopštila da poziv za pridruženje Indiji i Pakistanu pokazuje da se rađa "multipolarni" svet.

Te reči će sigurno prijati Putinu koji tvrdi da SAD ima zastarelu viziju "jednopolarnog" sveta kojim dominira Vašington i da zapadne sankcije, uvedene zbog pitanja Ukrajine, nisu oslabile Rusiju.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Razvoj SCO-a se događa u složenoj fazi razvoja međunarodnih odnosa i usred rađanja multipolarnog sveta. Ove procese prate sve veći bezbednosni izazovi i pretnje koje uzrokuju nesigurnost i nestabilnost u raznim delovima sveta - stoji u saopštenju SCO-a.

SCO, koji takođe uključuje Kazahstan, Uzbekistan, Kirgistan i Tadžikistan, je platforma za Moskvu i Peking, koja služi za širenje uticaja u azijskoj regiji. Dan ranije, na VII samitu BRICS-a, kao poseban gost je bio prisutan i predsednik Irana.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

“BRICS Post” prenosi kako se čini da je Rusija postala raskrsnica brojnih multilateralnih organizacija i integracionih blokova u izgradnji koji su uspeli da pronađu konsenzus i daju zamah izgradnji zajednica koje su dizajnirane kao alternativa Evropskoj uniji i MMF-u.

(Telegraf.rs / JutarnjiList)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sone

    11. jul 2015 | 12:37

    Ajmo i,mi tamo.

  • DANICA

    11. jul 2015 | 15:57

    rusiju netreba potcenjivati. gospodine PUTIN , SAMO NAPRED.

  • Iliona

    11. jul 2015 | 15:56

    KONAČNO ! To je veoma vazno jer ocigledno je da je svet prepusten jednoumlju koje i nije doraslo ulozi u koju se postavilo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA