HAKERI UDARILI NA SRPSKU PRIVREDU: Nećete verovati šta su uradili i koliko su para uzeli!

Na udaru onih koji sajber kriminalom pokušavaju da sebi ili drugom pribave imovinsku korist najčešće se nalaze mala i srednja preduzeća

  • 0

Internet prevarama na desetine preduzeća u Srbiji oštećeno je za više od milion evra!

DA LI JE OVAJ ČOVEK I VAS OBMANUO NA INTERNETU? Uhapšen opasni prevarant! (FOTO)

Najrašireniji oblik kompjuterskog kriminala, koji karakteriše unošenje u računar netačnih podataka, propušta unošenje tačnih, ili se na bilo koji drugi način računar koristi za ostvarivanje prevare, u našoj zemlji je u sve većem porastu.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala upozoravaju da se na udaru onih koji sajber kriminalom pokušavaju da sebi ili drugom pribave imovinsku korist, najčešće nalaze mala i srednja preduzeća.

NOVA PREVARA: Lažna Koka-kola poklanja milion evra, proverite da li ste među ojađenim dobitnicima!

Foto: sxc.hu/ugaldew Foto: sxc.hu/ugaldew

A prevare funkcionišu ovako: Izvršioci presreću elektronske poruke koje privredni subjekti sa područja naše zemlje razmenjuju sa poslovnim partnerima u inostranstvu, a potom otvaraju lažne naloge za elektronsku poštu, sa promenjenim slovnim ili brojčanim karakterima.

Posredstvom novih naloga, prevaranti se predstavljaju kao zaposleni u stranoj kompaniji sa kojom pravni subjekti iz naše države već imaju poslovnu saradnju i ugovaraju poslove.

Nakon sklapanja ugovora, ovi "stručnjaci" šalju lažne profakture za uplatu, sa promenjenim instrukcijama za plaćanje.

Služba za borbu protiv organizovanog kriminala apeluje na predstavnike privrednih subjekata da prilikom transakcija obrate pažnju na sve podatke.

- Posebno treba da vodi računa da li je došlo do iznenadnih izmena brojeva računa i drugih podataka iz instrukcije za plaćanje, kao i da provere ispravnost izmenjenih podataka - ističu u ovoj službi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA