LEPE VESTI ZA NIŠLIJE: Česma u centru grada ponovo radi! (FOTO)

Tropske vrućine drastično povećavaju potrošnju vode u Nišu, zbog čega JKP ″Naissus″ apeluje na sugrađane da je racionalnije koriste, kako ne bi došlo do smanjenja pritiska i restrikcija vode

  • 2

Česma na Trgu Kralja Milana, u samom centru grada, posle dužeg vremenskog perioda, ponovo radi. Uprkos problemima oko nadležnosti njenog održavanja, menadžment niškog vodovoda doneo je odluku da u ovim vrelim danima, sanira kvarove na česmi, pusti je u rad i vodu donira građanima.

PROJEKAT UNAPREĐENJA VODOVODA SA JUGA ZEMLJE: JKP "Naissus" ujedinio 25 opština!

- U Nišu trenutno ne postoji ni jedno krizno područje kada je vodosnabdevanje u pitanju i sa sanacijom i regulisanjem automatike na česmi u samom centru, sada imamo svih 19 javnih česama koje rade, na čitavoj teritoriji grada. Upravo zbog toga, potrebe za dodatnim snabdevanjem vodom cisternama na javnim mestima, neće biti ni u narednom periodu - kaže Dejan Andrejević, direktor JKP ″Naissus″.

BALKAN JE DANAS KLJUČAO: Evo u kom gradu je bilo najvrelije!

Tropske vrućine drastično povećavaju potrošnju vode u Nišu, zbog čega JKP ″Naissus″ apeluje na sugrađane da je racionalnije koriste, kako ne bi došlo do smanjenja pritiska i restrikcija vode.

Foto: Promo Foto: Promo

U proteklih nekoliko dana, sa talasom visokih temperatura zabeležena je enormna potrošnja od 1800 litara u sekundi.

-Ako uzmemo u obzir da je prosečna potrošnja vode u Nišu 1100 l/s, a da se grad snabdeva sa karstnih vrela, čija izdašnost prilično zavisi i od padavina, potrošnja koju beležimo poslednjih dana ne može biti održana u dužem vremenskom periodu. Zato apelujemo na naše korisnike da racionalnije koriste vodu, kako stabilno vodosnabdevanje ne bi bilo dovedeno u pitanje - kaže Andrejević.

Izvorišta za sada rade uobičajenim kapacitetom za ovo doba godine igrad niš ulaže maksimalne napore da našim sugrađanima obezbedi dodatne litre vode.

Foto: Promo Foto: Promo

Nenamensko trošenje može ozbiljno ugroziti proces vodosnabdevanja, i zato apelujemo na korisnike da u ovim tropskim danima ne zalivaju bašte i asfalt ispred svojih kuća, kao i pranje automobila u dvorištima.

Naravno, postoji razumevanje za potrošače sa prigradskih i seoskih područja, koji moraju da održavaju svoja poljoprivredna domaćinstva, ali kako bismo sistem održali stabilnim, za te potrebe mogu da koriste i tehničku vodu.

Foto: Promo Foto: Promo

Enormnu potrošnju beležimo čak i u večernjim satima, naročito u pojednim selima, što pokazuje da ova grupa potrošača i tokom noći koristi pumpe za navodnjavanje bašti i travnjaka- naglašava Andrejević.

Prema Andrejevićevim rečima, niški vodovod, posle godišnjeg remonta, u pogon će za 20-tak dana u pogon pustiti i izvorište Medijana, tako da do kraja letnje sezone problema u vododnabdevanju grada neće biti.

Ova česma je, inače, na Trgu kralja Milana podignuta 1903. godine, ali je zbog izgradnje spomenika oslobodiocima 1935. godine preseljena u park "Čair“. Odatle je 2007. godine vraćena u centar grada.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ricardo

    19. jul 2015 | 19:32

    Izmislili vodu, strašno. Donirali vodu kao dam im je dedovina. U nekim gradovima voda je besplatna a kod nas proiyvode vodu sa 1000 zapošljenih. U jedan rezervoar 2 molekula vodonika a u drugi 1 molekul kiseonika i tako prave vodu H2O.

  • Niski

    19. jul 2015 | 22:15

    Nekoliko dana vrucina i odmah smo potrosili vodu. Gde je ostatak leta?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA