Štrajk zdravstvenih radnika

U domovima zdravlja pružaće se lekarska pomoć trudnicama, deci, starijim ugroženim licima i hitnim slučajevima

  • 0

Sindikat lekara i farmaceuta Srbije stupio je u štrajk u svim zdravstvenim ustanovama zbog najavljenog smanjenja plate zaposlenih u zdravstvu.

Predsednica gradske organizacije ovog sindikata Ljiljana Tomašić kaže da su zaposleni u zdravstvu nezadovoljni vladinom Uredbom o korektivnom koeficijentu i najvišem procentualnom uvećanju osnovne plate u zdravstvu, čijom se primenom osnovna plata zaposlenih smanjuje na 90 odsto sadašnje plate.

Zaposleni bi, prema toj uredbi, imali mogućnost da zarade preostalih 10 odsto, međutim, kako objašnjava Tomašić, kriterijumi prema kojima bi se merio radni učinak, uredbom nisu definisani.

Najavljeni štrajk podržavaju i Samostalni sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, Granski sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti "Nezavisnost" i Sindikat medicinskih sestara i tehničara.

Ministarstvo zdravlja je na najavljeni štrajk Sindikata lekara i farmaceuta Srbije reagovalo saopštenjem u kome se navodi da "štrajk nema za cilj da doprinese poboljšanju položaja zaposlenih u zdravstvu, već se koristi vreme predizborne kampanje za zastrašivanje zaposlenih i širenje informacija o smanjivanju plata".

U domovima zdravlja poštovaće se minimum procesa rada, što obuhvata pružanje lekarske pomoći trudnicama, deci, starijim ugroženim licima i hitnim slučajevima.

(Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA