Evo zašto se žalio Gej lezbijski info centar na omiljenu SRPSKU PREDSTAVU! (VIDEO)

U Kabinetu poverenice potvrđeno je da je pritužba stigla te da će postupiti u skladu sa zakonom o zabrani diskriminacije i u zakonskom roku

  • 6

Gej lezbijski info centar podneo je pritužbu poverenici za zaštitu ravnopravnosti protiv Pozorišta na Terazijama zbog homofobične cenzure u predstavi "Mamma mia!" u režiji Juga Radivojevića.

Mihajlović: Neravnopravnost u Srbiji nije vidljiva, ali postoji!

Pozorište na Terazijama i Jug Radivojević su, kako stoji u pritužbi, iz globalno poznatog mjuzikla izbacili gej elemente koji se nalaze u originalnom scenariju, ali se nisu našli u srpskoj verziji.

Iz predstave koja je premijerno izvedena u martu ove godine izbačen je deo kada Hari saopštava da mu je Dona bila prva i poslednja devojka, da postoje različite porodice kao što su Dona i njena ćerka, ali i kao što su on i Lorens. U srpskoj verziji Hari, kojeg glumi Dragan Vujić Vujke, saopštava da je u vezi sa Doninom drugaricom Tanjom, koju glumi Dušica Novaković.

Ove citate gej udruženje želi da ukloni iz udžbenika, ODMAH!

Ovo prekrajanje scenarija ne bi bilo toliko problematično da Jug Radivojević nije režirao i slovenačku verziju mjuzikla koja je imala premijeru u julu mesecu u Ljubljani u kojoj nije bilo izbacivanja gej elemenata. Tu informaciju su potvrdile kolege Gej lezbejskog info centra iz slovenačke LGBT organizacije Legebitra.

Iz Gej lezbijskog info centra kažu da su izuzetno razočarani tim postupkom Pozorišta na Terazijama koje do sada nije bežalo od gej elemenata u svojim predstavama i što je dozvolilo Jugu Radivojeviću, koji je poznat po svojim homofobičnim ispadima, da cenzuriše ovu predstavu.

Ekipa Telegrafa je pokušala da dobije komentar od direktora pozorišta Aleksandra Đaje, ali nismo uspeli da ga dobijemo.

Pokušali smo i da stupimo u kontakt sa nadležnima iz Pozorišta na Terazijama, ali nam se niko nije javio.

Reditelj predstave "Mama mia" Jug Radivojević je povodom pritužbe Gej lezbejskog info centra rekao da se glumci u komadu drže originalnog teksta i da izgovaraju sve što u njemu piše.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

"Držimo se originala i izgovaramo sve što piše u originalu, a to se može lako proveriti ako neko time hoće da se bavi", naveo je Radivojević za Tanjug.

Komentarišući pritužbu, Radivojević je podsetio na svoju predstavu "Producenti" od pre pet godina, koja je, kako kaže, na neki način oda gej populaciji.

U Kabinetu poverenice Tanjugu je potvrđeno da je pritužba stigla te da će postupiti u skladu sa zakonom o zabrani diskriminacije i u zakonskom roku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    29. jul 2015 | 17:49

    Jbt samo se zale i kukaju. Uvek im nesto smeta i stalno pokusavaju da nateraju ljude da pomisle da je to normalno.

  • Demax75

    29. jul 2015 | 17:31

    Šta nije jasno ovde.Umetnička sloboda i kraj!

  • Suza

    29. jul 2015 | 17:58

    Jos neka prituzba? To je njegova predstava, moze da izbacuje i ubacuje delove kako hoce. Da li se neko od heteroseksualaca zalio na homoseksualne scene u predstavi? Nije i nece. Zasto bi? To samo onima koji bi nesto uvek da riskaju i manisu, sve smeta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA