SRBIN GENIJE: Ovo je najbolji MATEMATIČAR NA SVETU i ovo je njegova TAJNA! (FOTO)

- Zbog matematike sam prestao da se bavim mojim omiljenim sportom, trudim se da uskladim druženje, školu, vežbanje. Nekada morate nešto i da žrtvujete - kaže Aleksa Konstantinov koji je osvojio zlatnu medalju na 56. Međunarodnoj olimpijadi iz matematike

  • 21

Da je Srbija zemlja genijalaca, dokazao je i Kikinđanin Aleksa Konstantinov, koji je osvojio zlatnu medalju na 56. Međunarodnoj olimpijadi iz matematike, koja je održana na Tajlandu od 4. do 16. jula.

SRBIJA, ZEMLJA ŠAMPIONA: Ovaj Srbin je najbolji matematičar na svetu! (FOTO) (VIDEO)

U konkurenciji takmičara iz 104 zemlje sveta, od ukupno 577 učesnika, mladi genijalci iz Srbije, osvojili su, srebrnu, dve bronzane i dve specijalne medalje.

Put do zlata, nimalo nije bio lak, kao i u sportu, potrebno je dosta vežbe, rada i truda, kaže mladi genije.

- Sistem rešavanja zadataka je takav da radite tri zadatka u dva dana, po 4,5 sata.Test je sadržao ukupno šest zadataka, koji su svrstani u kategoriju - teških, srednjih i lakših. Bio sam maksimalno skoncentrisan na zadatke i pre svega siguran u sebe - objasnio nam je mladi matematièar.

Ljubav prema ovom predmetu nastala je još u OŠ "Sveti Sava" zahvaljujući nastavnici Desanki Čepelnik. Još u nižim razredima shvatio je da je matematika njegov omiljeni predmet, i da će upisati Matematičku gimnaziju u Beogradu, koja je ponosna na svog učenika koji pohađa treći razred.

Foto: Ninoslav Čujić Foto: Ninoslav Čujić

- Zbog matematike sam prestao da se bavim mojim omiljenim sportom, trudim se da uskladim druženje, školu, vežbanje... Nekada morate nešto i da žrtvujete! Ja sam ostavio košarku zarad matematike - kaže Aleksa.

Nastupu na planetarnom skupu prethodila su eliminaciona takmičenja u organizacija Društva matematičara Srbije, koje je selektovalo mlade matematičare, koji će činiti olimpijsku ekipu matematičara Srbije. Pripreme za ovo takmičenje bile su teške - rekao nam je Aleksa.

- Osećaj kada uzimate medalju u ruke jer ste najbolji na svetu, ne može se opisati - objašnjava nam on.

Jedina misao koja mu je tada prošla kroz glavu, bila je - da će sa ovom zlatnom medaljom moći da konkuriše na prestižnom Bostonskom Univerzitetu.

Foto: Ninoslav Čujić Foto: Ninoslav Čujić

Osim što je ponos svojih roditelja i prijatelja, Aleksa je veliki ponos svoga grada - rekao je predsednik opštine Kikinda, Pavle Markov, koji je mladom geniju uručio Plaketu grada:

- Aleksa je još samo jedan primer da Kikinda ima mlade, talentovane i uspešne ljude. Aleksina zlatna medalja bi trebalo da bude motivacija svim mladim ljudima da vredi učiti, ulagati u sebe, jer nagrada za sav vaš trud dolazi pre ili kasnije - rekao je Markov.

Foto: Ninoslav Čujić Foto: Ninoslav Čujić

O tome koliko je rada i truda potrebno da biste osvojili zlato, zna jedino Aleksa. Iako je vreme školskog raspusta za ovog mladog genija to ne znači i vreme odmora.

- Matematika zahteva konstantan rad, vežbaću i tokom raspusta, ali ću se rado družiti i sa svojim prijateljima - kaže on.

Iako je ova zlatna medalja daleko najdraža od svih, Aleksa se nada da će ih u budućnosti biti još, jer kako kaže - snovi se ostvariju samo onda ukoliko verujete u ono što radite!

(Dragana Starčević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BastardRS

    30. jul 2015 | 12:46

    Svaka čast majstore!

  • ja

    30. jul 2015 | 13:29

    Bravo momcino , ostvari svoje snove i zelje ! Cestitke od srca ! :-)

  • Сркс

    8. avgust 2015 | 02:08

    Ништа ново нити чудно,само што нас систем учи својој моралној деградацији па мислимо да је чудно.Свака част на медаљи.Какав бре Бостон.Си интелигентан или ниси.Тамо се затупљују људи ,Америка је свет дебила .У Русији и код нас се учи логиком а У америци се учи да пратиш линију и не прелазиш је док те не прозову као и да мораш да примиш чип ако ћеш да задржиш посао.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA