MISTERIJA KRILA ZAKLANOG ĆURANA: Zbog njih ovaj deka (87) radi nešto od čega će vam se ZAVRTETI U GLAVI! (FOTO)

Mladen Todorović je postao prava zvezda, a samo radi ono što voli

  • 4

Mladen Todorović se na veštačku stenu visoku 14 metara popne za svega 40 sekundi. Najstariji je aktivni sportski penjač u Evropi. Ima 87 godina, ali ga to ne sprečava da i dalje održava svoju fizičku kondiciju i bude pun elana.

Ovaj deka rođen je 1928. godine u Gornjoj Crnišavi blizu Trstenika. On je šesto od sedmoro dece koliko ih je bilo u porodici. Sada živi u Vrnjačkoj Banji. Za Telegraf je ispričao koliko je važno baviti se fizičkom aktivnošću i šta mu je to donelo u životu.

HVATAO SAM NAJVEĆEG KRVNIKA SRBA, A DRAŽINI ČETNICI SU MI UBILI OCA: Ispovest najstarijeg živog narodnog heroja (FOTO)

- Kada sam bio dete sanjao sam da mogu da letim. Imao sam veliki nagon za trčanjem. Trčao sam iz sve snage po poljima i to mi je davalo osećaj kao da letim. Preko dana u kuću nisam ulazio - počinje svoju priču Todorović.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Kad god je video ptice na nebu poželeo je da poleti i on. Imao je pet godina kada je od majke dobio krila zaklanog ćurana i pokušavao je njima da poleti. Popeo se na trešnju i zamahao krilima, ali je pao. Srećom zemlja je bila obrađena pa se nije mnogo povredio. Tada je shvatio da to nije moguće.

Od malena je zavoleo sportske aktivnosti, a posebno se isticao u penjanju na drveće. Sve je počelo kada je imao svega tri godine.

- Rođen sam u voćnjaku, i do dana današnjeg ostao sam veliki ljubitelj voća, a voće je uvek najukusnije na kraju grane. Kako bih došao do njega vešao sam se jednom rukom na grani, drugom sam brao voće koje se nalazilo najdalje na grani i jeo. Tako je sve i počelo.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Na pitanje da li su ga roditelji grdili što se tako mali penje uz drveće, evo šta nam je odgovorio.

Znate, moj otac je znao da sam vešt u penjanju po drveću i često me je "pozajmljivao" komšijama kako bi im ja obrao voće.

Penjanje i vešanje po krošnjama drveća ispunjavalo ga je srećom i zadovoljstvom, pamti ih po lepom. Međutim, seća se i jednog tužnog trenutka.

- Sećam se da sam jednog dana sedeo na bagremu i svirao frulu. Otac i majka su došli iz Trstenika i rekli mi da im bacim frulu. Ja sam pitao: "Zašto"? Rekli su mi da je izvršen atentat na kralja i da smo u žalosti. Eto toga se sećam kao da je bilo juče - kaže kroz suze Todorović.

Dok je bio osnovac mnogo vremena je provodio po drveću. Kako kaže, celu šumu je znao da pređe skačući sa drveta na drvo.

- Voleo sam da idem tako, to je za mene bilo uzbudljivo, prava avantura.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

U školi je bio odličan đak. Znao je da ponovi sve što je učitelj predavao na času. Zato ga je držao uvek u prvoj klupi da kada dođe nadzornik, naiđe na njega i pita ga nešto.

- Ako su đaci znali da ponove ono što čuju na časovima, učitelji bi dobijali poene - seća se kroz osmeh dana u školskim klupama.

Kasnije posle završene škole trebalo je da ide u Beograd da radi kao trgovac. Kako kaže, bolje što nije jer sada možda ne bi bio živ.

- Trebalo je da odem petog aprila za Beograd. Već sutradan, tačnije šestog aprila Nemci su bombardovali Beograd. Da sam otišao, ko zna, možda sada ne bih bio ovde i pričao sa vama.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Srednju školu za mašinbravara završio je u Kraljevu radio je u fabrici vagona. Zatim je završio i višu industrijsku školu u Trsteniku pa se kasnije zaposlio u "Prvoj petoletki" gde je dočekao i penziju.

Kada je veštačka stena napravljena u parku u Vrnjačkoj Banji poželeo je da se popne na nju. Od tada, postao je prava zvezda. Novinarske ekipe su dolazile i pravile reportažu o svemu tome, a on je jednostavno radio ono što je voleo. Penjanje uz stenu mu je kao da se ponovo penje uz neko drvo, kao da se vraća u detinjstvo.

Mladen je ubrzo posle toga sa punih 85 godina otišao na takmičenje penjača u Novom Sadu. Verovali ili ne osvojio je prvo mesto u konkurenciji veterana gde su takmičari bili mlađi od njega i po 40 godina. Naredne godine je ponovo pobedio čoveka koji je od njega ovog puta bio mlađi 45 godina!

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Mladen svakodnevno održava kondiciju, bilo trčeći, penjući se na stenu ili vežbajući na svojim spravama kod kuće.

- Vežba nam je potrebna kroz ceo život. Ko ima fizičku snagu taj ima i umnu snagu – kaže Todorović.

Kaže da je već sa 15 godina napravio plan života.

- Moj plan podrazumevao je da u 27-oj godini moram biti oženjen, jer najbolja su deca koja se rađaju u dobi između 25-te i 30-te godine. Tako je i bilo.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Za kraj Mladen se obratio mladima i poručio im sledeće.

- Imam poruku za mlade: "Da se odreknu pušenja, da jedu ono što treba da jedu, da se nikad ne prejedu. Da se nikada ne napiju, a o uzimanju droga i da ne pričamo. Veoma je važno da posle odmora čoveku to bude priprema za rad. Ja kad se odmorim, ja odmah tražim šta ću da radim - zaključuje Todorović.

Već osamnaest godina je u penziji, a sada se bavi kalemljenjem voća. Član je Planinarsko-sportskog društva Goč i Planinarskog saveza Srbije. Aktivno se i dalje bavi fizičkim aktivnostima i posvećen je prirodi.

(Saša Kostić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA