KROZ RAZGOVOR SA SLAVKOM JOVANOVIĆEM: Ovako danas Romi žive u Srbiji! (FOTO)

Postoje dve vrste diskriminacije. Ona javna i prikrivena. Razlika je u tome što je ona javna manje opasna - nju možete prozreti i znate na čemu ste

  • 8

Veliko je zadovoljstvo za sagovornika imati Slavka Jovanovića, čoveka sa bogatim životnim iskustvom, predsednika Izvršnog odbora Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

Svoj životni vek počeo je 1963. godine u selu Tolić kraj Mionice, u skromnoj ali poštenoj porodici, okružen toplinom i ljubavlju najbližih. Još kao dete osetio je težinu života i počeo je svoju borbu za bolje sutra. Osnovna škola, posao majstora u preduzeću "21. maj" u Beogradu, ženidba sa Marinom, dobijanje dece Marka i Marijane, otvaranje agencije za registraciju vozila, otvaranje nevladine organizacije "Otvoreno srce", mesto odbornika u opštini Zvezdara, a sada i mesto savetnika za romska pitanja predsednika opštine Zvezdara Edipa Šerifova i stalna borba za romsko bolje sutra - sve ovo ga je izbacilo u prvi plan i od 2007. godine mu romski narod daje poverenje i bira Slavka Jovanovića na mesto predsednika Izvršnog odbora nacionalnog saveta Roma, na kome se i danas nalazi.

Kao predsednik izvršnog odbora Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Jovanović svakoga dana radi na poboljšanju kvaliteta života, standarda i obrazovanja ovih ljudi.

Za njih se neumorno bori, čineći sve da njegovom narodu bude bolje. U razgovoru za Telegraf otkriva kako trenutno žive Romi u Srbiji, koji su njihovi najveći problemi i na koji način se oni mogu rešiti.

Predstavite nam Nacionalni savet Roma. Šta je njegov cilj?

- Nacionalni savet Roma je legitimni predstavnik romske zajednice i formiran je u junu 2003. godine. Ovo je jedan od 22 nacionalna saveta koji su formirani u Srbiji od 2003. godine, a po organizaciji, jedan je od najvećih saveta u našoj zemlji. Imamo odbor za obrazovanje i službenu upotrebu jezika, kulturu i informisanja Roma, odbor za zdravstvo, stanovanje, zapošljavanje. Poboljšanje položaja Roma na ovim poljima zapravo jeste naš cilj i to je ono na čemu svakodnevno radimo.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Nacionalni savet je aktivno učestvovao u izradi planova za obrazovanje, zapošljavanje, zdravstvo i stanovanje, koje je Vlada Srbije napravila radi ulaska u "Dekadu inkluzije Roma 2005-2015". Postoje mnogobrojni akcioni planovi koji su namenjeni antidiskriminaciji, raseljenim licima, deci, ženama...

Kakvo je stanje sa upisom učenika i studenata romske nacionalnosti u obrazovne ustanove?

- Broj studenata i učenika se povećava iz godine u godinu. To govori o našem radu, ali i o njihovoj želji za obrazovanjem i ambicijama. Godine 2009/2010. na fakultete je upisano 107 studenata, a u škole 235 učenika. Danas je taj broj 150 studenata i 722 romska učenika.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Romi danas uspevaju na svim poljima. Imamo odlične studente, sa sjajnim prosecima, izuzetne glumce, lekare... Međutim, ono što moram primetiti je da je diskriminacija i dalje prisutna. U saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i Ministarsvom prosvete, Nacionalni savet romske nacionalne manjine od 2005. godine aktivno realizuje akciju upisivanja romskih učenika u srednje i više škole i na fakultete.

Koliko su Romi u Srbiji danas diskriminisani?

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

- Dosta. Postoje dve vrste diskriminacije. Ona javna i prikrivena. Razlika je u tome što je ona javna manje opasna - nju možete prozreti i znate na čemu ste. Najgore je kada ste prikriveno diskriminisani, jer tu nema pravila. Zato je i najopasnija. Romi jesu diskriminisani, u svim slojevima društva, počev od školstva pa nadalje. 

Strategija za unapređenje položaja Roma je završena. Da li ste zadovoljni? Da li očekujete bolje rezultate u novoj strategiji 2015 - 2025. godine?

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

- Radilo se dosta, ali iskreno, nisam zadovoljan učinkom. Postigli smo dosta stvari, ali na još mnogo toga mora da se radi. Nacionalni savet Roma je uložio dosta sredstava i vremena, kako bi romskom narodu bilo bolje, a u novoj strategiji zaista očekujem bolji rezultat.

Koliko su Romi prisutni u državnim institucijama i da li ste zadovoljni onime što država čini za Rome?

- Roma nema gotovo nigde. U Parlamentu, Vladi... Ne postoji ni jedan čovek romske nacionalnosti. To sve govori.

Slavko Jovanović je čovek koji je sa svojim saradnicima postavio temelje Nacionalnog saveta Romske nacionalne manjine, mladim ljudima, posebno Romima, trebna da posluži kao primer kako se velikim radom, zalaganjem i znanjem u životu sve može postići.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • AArdvark

    17. avgust 2015 | 09:20

    Romi stalno traže prava, a izbegavaju odgovornosti. Nikad nisam čuo da za sebe kažu nešto loše, a mogli bi malo da budu objektivniji. Pa država Srbija devastirana poluruševina, šta mogu očekivati od nije, kad je I Srbima problem. Kiliko ima bogatih Roma u Srbiji, a koliko ih se organizovalo da naprave neku školu za romsku decu npr ili neki edukativni centar...

  • Maja S.

    17. avgust 2015 | 14:25

    Gospodine, svi smo diskriminisani. Srbi ništa manje. Muž i ja izgubili posao (oboje završen faktltet), oba deteta završila fakultete, tražili posao po 4 i 6 godina, na kraju su otišli u inostranstvo (priznati stručnjaci). 7 godina niko u kući nije radio. Da li smo mi bili diskriminisani? Jesmo.

  • Victoria

    17. avgust 2015 | 10:08

    Imam utisak da Romi nisu dovoljno solidarni medjusobno. I oni koji imaju novca pre bi potrosili ogromne sume na svadbe i slavlja nego bi pomogli svojim saplemenicima. Sami se bore sa sopstvenim kompleksima i potrebno je dosta raditi na njihovoj edukaciji. Nije sve u skolskom obrazovanju nego o razvijanju svesti o sebi i medjusobnoj solidarnosti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA