NATERALI SU NAS DA OSLOBODIMO GOTOVINU: Haški sudija otrkio šokantnu istinu o radu tribunala!

- Američki predsednik suda Teodor Meron vršio je pritisak na svoje kolege u slučajevima Gotovine i Perišića. Bilo mu je jako stalo da dođe do oslobađajuće presude i imao je sreće kada je u zadnji čas uspeo da nagovori ostarelog turskog sudiju da promeni mišljenje - napisao je u pismu sudija haškog tribunala Frederik Harhof

  • 15

Haški sud ne deli pravdu, već sprovodi političke odluke, napisao je Frederik Harhof, jedan od sudija u međunarodnom tribunalu u Hagu, u pismu svojim kolegama. Sadržaj pisma objavio je danski dnevni list "BT".

NEMCI OGORČENI: Proslava "Oluje" je SKANDALOZNA, Hrvatska je odgovorna za ZLOČINE nad Srbima!

U pismu se Harhof posebno osvrnuo na nedavne oslobađajuće presude Anti Gotovini, Mladenu Markaču, Momčilu Perišiću, Franku Simatoviću i Jovici Stanišiću.

- To je protiv svake vrste pravde - napisao je Harhof, koji se posebno osvrnuo na oslobađajuću presudu hrvatskim generalima Gotovini i Markaču.

- Amerikanac Meron vršio je pritisak na sudije da oslobode Gotovinu. Američki predsednik suda Teodor Meron vršio je pritisak na svoje kolege u slučajevima Gotovine i Perišića. Bilo mu je jako stalo da dođe do oslobađajuće presude i imao je sreće kada je u zadnji čas uspeo da nagovori ostarelog turskog sudiju da promeni mišljenje - piše Harhof.

Foto: Wikipedia/ICTY staff Foto: Wikipedia/ICTY staff

Ostareli turski sudija na kojeg se Danac poziva je Mehmet Gunej, 77-godišnjak koji je glasao da se Gotovina i Markač oslobode. Podsećamo, do oslobađajuće presude hrvatskim generalima došlo se preglasavanjem; troje sudija bilo je za (Meron, Gunej i Patrik Robinson), a dvoje protiv (Fausto Pokar i Karmel Agijus).

- Presude su izazvale kod mene duboku profesionalnu i moralnu dilemu, koju nisam do sada iskusio. Najgore od svega je sumnja da su neki moje kolege izložene političkom pritisku. To sasvim menja premisu moga posla, koji bi trebao da služi principima razuma i pravde - piše Harhof.

Foto: sense-agency.com Foto: sense-agency.com

U svom dramatičnom pismu danski sudija ističe da su haške sudije prisiljene da svesno puštaju ratne zločince na slobodu. Kao izvor takvih pritisaka Harhof je istakao predsednika, Amerikanca Merona, koji je bio šef sudskog veća koje je oslobodilo Gotovinu i Markača.

- Čini se da se vojni establišment u moćnim državama poput SAD-a i Izraela uplašio da se Haški sud previše približava najviše rangiranim vojnim zvaničnicima. Da li su izraelski ili američki zvaničnici izvršili pritisak na američkog predsednika Haškog suda da promeni tok sudskih postupaka? - pita se Harhof u pismu.

(Telegraf.rs / Izvor: Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • TT

    6. avgust 2015 | 13:53

    Treba podsetiti da je ta oslobađajuća presuda donesena preglasavanjem 3:2 gde su se na istoj strani našli saveznici iz NATOa sudija Meron iz SAD i Guni iz Turske a treći član toga Tria fantastikus je bio sudija P.Robinson sa Jamajke kojega je upravo Meron doveo u to Žalbeno veće i to neposredno pred razmatranje hrvatske žalbe da zameni dotadašnjega člana sudinicu iz Senegala Andreziju Vaz i da tako obezbede većinu kojom bi mogli manipulisati većem i presudom. Inače taj Meron i Robinson su jedan drugome štitili leđa sve vreme, i pre i posle te presude, jer su obojica bili preddsednici tog Tribunala u Hagu. Član toga veća italijanski sudija Fausto Pokar je tu oslobađajuću presudu nazvao groteskom i istakao da: “Ne veruje da je pravda zadovoljena kad se krivica utvrđena presudom - koju prvostepeno veće nije olako donelo, o čemu svedoči više od 1.300 stranica analize - jednim potezom preinačuje u samo nekoliko pasusa, bez pažljivog razmatranja spisa i primerenog objašnjenja” takođe je istakao da je ta presda imala vanpravne motive i da je protivna svakom shvatanju pravde. A sudija Ađijus sa Malte takođe član toga veća je istakao da je većina potpuno ignorisala nalaze Pretresnoga veća te da pristup na kojem je većina utemeljila presudu nazvao je uskim, veštačkim, manjkavim, zbunjujućim i zbunjenim, i problematičnim, zaključujući da je takav metod doveo do netačnih rezultata. Dakle groteska i lakrdija od presude.

  • Jaaaaaa

    6. avgust 2015 | 15:23

    U centru moci se sve odlucuje.Tu se odlucuje o nasim sudbinama,o zivotu i smrti.Fasizam vlada svetom.

  • D.M...

    6. avgust 2015 | 15:20

    Haski tribunal je politicka prostitucija I nije merilo nikakve pravde to je postalo svakome jasno posle oslobadjanja Gotovine, Markaca, Orica I drugih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA