Misteriozni kupac Sezana zapravo SBPOK

Srpski inspektor izigravao lažnog bogataša, novac koji je isplaćen pljačkašima pre hapšenja pripada švajcarskim vlastima

  • 0

Misteriozni kupac slike Pola Sezana "Dečak u crvenom prsluku" bila je zapravo sama Služba za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), dok je 2,8 miliona evra, koliko je grupi pljačkaša isplaćeno pre hapšenja, novac samih švajcarskih vlasti.

- Pravog kupca slike nije ni bilo. Sve je smišljeno u dogovoru inspektora SBPOK-a i švajcarskih istražnih organa, koji su od juna 2010. pokušavali da uđu u trag Sezanovom delu vrednom 100 miliona evra. Postojale su informacije da je slika završila u Srbiji, da su u pljački muzeja u Cirihu u februaru 2008. učestvovali naši državljani i da su lopovi bezuspešno pokušavali da nađu kupca za nju. Ipak, nije bilo svrhe uhapsiti ih, a ne naći umetninu koja se smatra "švajcarskim nacionalnim blagom" - objašnjava izvor u vrhu MUP-a.

SBPOK je otuda na kraju u priču uključio Službu za prikrivene islednike, odnosno inspektora koji je izigravao lažnog bogataša zainteresovanog za sliku.

- U priču smo uključili i kolege iz Slovenije, jer je Ivan Peković imao dobre kontakte u toj zemlji, pa smo se plašili da delo ne napusti tim kanalima Srbiju. Međutim, vremenom je naš "bogataš" uspeo da se dogovori da za 3,5 miliona evra kupi sliku od grupe koju predvodi Raško Mladenović, koji je i učestvovao u njenoj pljački. Novac su obezbedili švajcarski istražni organi i počelo se sa isplatom prve rate od 1,4 miliona, zatim druge od 400.000. Kada je trebalo da se isplati poslednja rata i da se preuzme sama slika, cela grupa je uhapšena, a neoštećeni Sezan zaplenjen - kaže izvor MUP-a.

Od 2,8 miliona, koliko su lopovi preuzeli, pripadnici SBPOK-a su prilikom hapšenja pronašli i zaplenili oko 1,54 miliona evra. Oni su juče u potrazi za ostatkom novca pretresli Pekovićev stan u ulici Dimitrija Tucovića, kao i kuću na Dedinju i kuću u Kaluđerici, koje se ne vode na uhapšene.

(Izvor: Alo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA