NISTE STAVILI KVAČICU NA "Ć" I "Č" U SMS PORUCI? Evo koliku ćete kaznu zbog toga da platite!

- Dobio sam poruku da sam kupio kartu za parkiranje, skinut mi je novac sa računa, a onda dobijam kaznu. Išao sam odmah u “Parking servis” i tada saznao da se više umesto “č” ne može pisati “c” - kaže Todorović

  • 31

Vozači u Nišu čiji automobili imaju registraciju sa slovima š, č, ć, dž, ž odnedavno mogu biti kažnjeni ukoliko ne upišu slovo sa "kvačicom" u SMS poruci kad plaćaju parking, a čak i kad to učine može doći do problema.

Nišlija Petar Todorović se nekoliko puta "opekao" i dobio kaznu za parking iako je SMS-om platio parking ukucavajući "uc" umesto "uč", kako je godinama unazad činio, prenose "Južne vesti".

- Dobio sam poruku da sam kupio kartu za parkiranje, skinut mi je novac sa računa, a onda dobijam kaznu. Išao sam odmah u "Parking servis" i tada saznao da se više umesto "č" ne može pisati "c" - kaže Todorović.

Foto: Parking servis Foto: Parking servis

Međutim, problem je nastao i kada je poslao SMS sa slovom koje ima "kvačicu". Kažu, sada je sistem pogrešno "video" to slovo.

Sad je njihov softver "č" video kao "c" i opet sam kažnjen. Na kraju su mi rekli da je nasigurnije da pišem ćirilicom. A zašto bih morao da imam ćiričnu tastaturu na telefonu? - pita se ovaj Nišlija.

On, kao i veliki broj vozača, nezadovoljni su što ih novim pravilima "Parking servis" nije obavestio.

Iz niškog "Parking servisa" napominju da od juna sistem za plaćanje SMS porukom ne priznaje registraciju koja je upisana u poruci onakva kakva zapravo jeste. Ističu da ovo nije prevelik zahtev i da za one koji nemaju tu mogućnost na telefonu postoji rešenje.

Foto: Bane Gajić Foto: Bane Gajić

- Iskreno, mislim da nema mnogo onih koji na mobilnom nemaju mogućnost da upišu srpska latinična slova. Imaju opciju za srpski jezik ili mogu da skinu neku aplikaciju. Onima koji nemaju srpsku latinicu, slali smo SMS sa njihovom registracijom sa slovima sa kvačicom i oni tu istu poruku posle mogu da koriste kad plaćaju parking - objašnjava Igor Vojinović iz "Parking servisa". Vojinović kaže da ima puno reklamacija, ali da se vozači "polako navikavaju i većina njih zna za novo pravilo".

Na pitanje da li je ovo pravilo bilo neophodno, obzirom na veliki broj reklamacija, Vojinović kaže da je ranije postojao drugi problem veći od ovog.

- Dešavala su se preklapanja. Mnogo puta se dešavalo da neko, recimo, pusti poruku sa registracijom koja ima slova "ck" za jedan sat parkiranja u crvenoj zoni, a onda neko sa "čk" u registraciji pusti opet "ck" i skine mu se sa računa 150 dinara za drugi sat crvene zone - kaže Vojinović.

Napominje da se svima prihvataju reklamacije, a da vozači koji nisu iz Niša reklamaciju mogu poslati mejlom ili putem sajta.

(Telegraf.rs / Južne vesti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko tamo

    10. avgust 2015 | 17:20

    Ja ne znam da li da umrem od smeha ili da zaplacem od muke.

  • Dragan

    10. avgust 2015 | 18:01

    Najveci debilizam je bilo stavljanje slova sa kvacicama na tablice. Manje-vise problem sa parkiranjem, nego se inace kvacice slabo vide a i koja je potreba, ima dovoljno slova inace.

  • Komso

    10. avgust 2015 | 17:45

    Ko da su morala da idu ta slova na tablicama. Ljudi koji putuju vani imaju mnogo vise problema zbog tih kvacica. Ali to ti je kad ocemo da budemo patriJote a narod posle ispasta zbog toga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA