ALARMANTNO: Komarci UBICE haraju Srbijom. Prenose OPASNU ZARAZU od koje se UMIRE!

Virus Zapadnog Nila, koji je uzročnik istiomene groznice u Srbiji šire domaći komarci koji taj virus dobijaju od ptica selica, sisajući njihovu krv, a kasnije njime zaraze ljude, a on se ne prenosi s čoveka na čoveka

  • 4

Srbiji preti epidemija smrtonosne groznice Zapadnog Nila, koja se prenosi ujedom komaraca, tvrde epidemiolozi, a prva žrtva je Borivoj Dakić (56) iz Bele Crkve koji je preminuo na Klinici za infektivne i tropske bolesti u Beogradu!

Kako prenosi Informer, a pozivajući se na epidemiologe postoji bojazan da se Srbiji ponovi 2013. godina, kada su od ove groznice preminule 32 osobe.

PAZITE SE KOMARACA: Muškarac dobio groznicu Zapadnog Nila u Srbiji, prvi slučaj ove godine!

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Mijomir Pelemiš kaže da je muškarac star 56 godina preminuo od groznice Zapadnog Nila.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

- Pacijent je na našoj klinici bio dve nedelje, ali veliku ulogu odigrala je već poodmakla faza bolesti koja je trajala sedam dana. Preminuo je od infekcije mozga - kaže on.

Virus Zapadnog Nila, koji je uzročnik istiomene groznice u Srbiji šire domaći komarci koji taj virus dobijaju od ptica selica, sisajući njihovu krv, a kasnije njime zaraze ljude, a on se ne prenosi s čoveka na čoveka.

Prvi put infekcija ovim virusom u Srbiji je zabeležena 2012. godine, krajem jula.

- Groznica Zapadnog Nila dobija se ujedom komaraca, a to je najčešći slučaj u avgustu i septembru. Najugroženiji su stariji ljudi, oni preko 65 godina, kao i hronični bolesnici. Najčešći simptomi su povišena temperatura, malaksalost i bolovi u mišićima, ne razlikuje se mnogo od sezonskog - kaže Dragan Ilić direktor Instituta "Batut".

(Telegraf.rs / Izvor: informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA