PAZITE SE KOMARACA: Muškarac dobio groznicu Zapadnog Nila u Srbiji, prvi slučaj ove godine!

U Srbiji je prijavljen i prvi put ove godine laboratorijski potvrđen slučaj infekcije virusom Zapadnog Nila

  • 5

Kako je navedeno na sajtu Instituta Batut, infekcija virusom Zapadnog Nila je potvrđena kod muškarca starog 56 godina sa teritorije Južnobanatskog okruga koji se nalazi na bolničkom lečenju, prenosi Beta.

Crveni KOMARAC UBICA hara Beogradom, evo kako izgleda! (FOTO)

U Batutu su podsetili da je infekcija virusom Zapadnog Nila zvanično prvi put registrovana na teritoriji Srbije krajem jula 2012. godine.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje, odnosno oboljenje koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti komaraca. Prvi oboleli se registruju uglavnom u drugoj polovini jula meseca, a najveći broj obolelih osoba se registruje tokom avgusta i septembra.

Do početka avgusta 2015. godine u zemljama Evropske unije registrovano je šest slučajeva oboljenja od Groznice Zapadnog Nila, i to u: Italiji četiri, Bugarskoj jedan i Rumuniji jedan. Van granica Evropske unije, u Izraelu registrovana su tri slučaja.

Foto: Foter/Flickr/Sean McCann (ibycter.com) Foto: Foter/Flickr/Sean McCann (ibycter.com)

Kako navodi Batut, većina osoba,80-90 odsto, inficirana virusom Zapadnog Nila nema nikakve simptome i znake bolesti.

Kod malog procenta zaraženih osoba (10 do 20 odsto) simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu, s naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolom u grlu, leđima, mišićima, zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom.

Međutim, kod pojedinih osoba dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa (kod 0,2 odsto obolelih mlađih od 65 godina, i kod 2 odsto pacijenata preko 65 godina života), odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti, koji zahteva hospitalizaciju.

Foto: Wikimedia/James Gathany, CDC Foto: Wikimedia/James Gathany, CDC

Simptomi neuroinvazivnog oblika bolesti su glavobolja, ukočen vrat, stupor (tupost), dezorijentisanost, koma, tremori, konvulzije, slabost mišića i paraliza.

Nakon preležane infekcije često dolazi do razvoja dugotrajnih simptoma, kao što su umor, gubitak pamćenja, teškoće prilikom hodanja, mišićna slabost i depresija.

U Batutu su posavetovali građane da koriste sredstva protiv ujeda komaraca, da nose odeću koja pokriva noge u ruke, kao i da izbegavaju boravak na otvorenom kada je najintezivnija aktivnost komoraca - u sumrak i zoru.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    15. avgust 2015 | 18:55

    A zasto neprskate i ne unistavate legla kako u Beču nema komaraca u Nemačkoj....

  • Sanja

    15. avgust 2015 | 21:37

    Da se pazimo komaraca?! Baš me zanima kako se to radi?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA