KAKAV UDARAC ZA MIGRANTE: Slovačka dozvoljava samo hrišćanima da ostanu

Portparol ministarstva unutrašnjih poslova Ivan Metik rekao je da Slovačka neće prihvatiti muslimane, jer se ne bi osećali kao kod kuće

  • 21

Portparol slovačkog ministarstva unutarašnjih poslova najavio je u sredu da njegova zemlja želi da da primi samo hrišćane kad dođe do raspodele izbeglica iz Sirije među članicama EU.

DRAMATIČNI SNIMCI: Pogledajte kako se migranti bore da dođu do Srbije! (FOTO) (VIDEO)

Prema planu EU o razmeštanju 40.000 izbeglica, Slovačka treba da prihvati 200 njih iz izbegličkih logora u Turskoj, Italiji i Grčkoj.

Portparol ministarstva unutrašnjih poslova Ivan Metik rekao je da Slovačka neće prihvatiti muslimane, jer se ne bi osećali kao kod kuće. Agencija UN-a za izbeglice (UNHCR) pozvala je države da podrže "integrativni pristup" u prihvatu izbeglica. Metik je međutim izjavio da pristup njegove zemlje nije diskriminirajući i da mu je cilj opstanak zajednice, piše BBC.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Broj izbeglica na granicama EU u poslednjim mesecima se povećao, a u julu je dosegao rekordnih 107.500. Među njima je najviše Sirijaca, Avganistanaca i subsaharskih Afrikanaca koji beže od sukoba i gladi.

Prošli mesec su se članice EU dogovorile da će u sledeće dve godine prihvatiti 32.000 tražitelja azila koji stižu u Italiju i Grčku, što je manje od ranije spominjanih 40.000. Dogovor je postignut nakon što su neke države, uključujući i Slovačku, odbile odrediti kvote izbeglica koje će prihvatiti.

- Zaista želimo da pomognemo Evropi s tim migracijskim talasom, ali... mi smo samo tranzitna zemlja i ljudi ne žele da ostanu u Slovačkoj - izjavio je Metik za BBC.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Možemo da uzmemo 800 muslimana, ali nemamo džamija u Slovačkoj, pa kako će se onda muslimani integrisati ako im se ovde ne bude sviđalo? - pojasnio je.

Portparolka Evropske komisije Anika Brajthart izjavila je da ne može javno da komentariše stav Slovačke, ali je poručila da je u državama EU zabranjen svaki oblik diskriminacije.

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs / Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eh

    20. avgust 2015 | 12:08

    Islamizacija Evrope je počela od Balkana..

  • Браде

    20. avgust 2015 | 12:59

    Pametno!!! Oni se jednostavno ne mogu asimilovati, niti zele da prihvate evropsku kulturu 21. veka. Samo grade dzamije, zive po svojim zakonima iz kamenog doba i posle prave problem... Neka lepo ostanu u svojim drzavama i tamo neka zive po svojim zakonima...

  • тхеиксфајлс

    20. avgust 2015 | 11:56

    Словаци као и Чеси и Пољаци су увек штитили своје земље, становништво и културу. Што се не може рећи за нас, који морамо да се доказујемо, тако што ћемо примити на хиљаде миграната и демографски се самоуништити.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA