HRVATI OČEKUJU TALAS MIGRANATA: Iz Srbije će ući u Hrvatsku preko Baranje!

Čak 70.000 izbeglica iz Srbije najbrže ulazi u Šengen preko Baranje

  • 14

Hrvatska bi, kao posledica građenja zida na mađarskoj granici prema Srbiji, koja je trenutno i spoljašnja granica EU i Šengena, mogla da postane alternativna putanja za ulazak izbeglica u zonu Šengena, i to preko Baranje.

AGONIJA MIGRANATA SE NASTAVLJA: Slovačka dozvoljava samo hrišćanima da ostanu

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Mi smo upozorili na ovakvu situaciju kada smo izrazili neslaganje sa idejom Mađarske o građenju zida, da se za problem migracija treba pronaći zajedničko evropsko rešenje jer nacionalno rešenje nije moguće. Ako ne budemo delovali zajedničkim snagama, mnoge izbeglice mogu pronaći alternativne pravce kojima će ponovo doći u Mađarsku iz Srbije, bilo preko Rumunije ili preko Hrvatske - rekao je za hrvatske medije jedan od diplomata EU, priznavši da su smerovi kretanja izbeglica nepredvidivi.

I u EU i u hrvatskom Crvenom krstu svesni su da postoji mogućnost da Hrvatska postane nova tranzitna stanica za izbeglice koje kao konačni cilj imaju neke druge razvijenije države članice EU. Ivica Dačić je rekao da ne veruje da će se veliki broj izbeglica u Srbiji zadržavati duže i predvideo je da bi oni mogli ubuduće preko Hrvatske i Bugarske dolaziti do zemalja EU. 

EVO KOLIKO AZILANATA IMA U SRBIJI: Zaprepastiće vas cifra!

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Iz EU i dalje ponavljaju samo načelna gledišta o tome da su države članice odgovorne za nadzor svojih granica, da svaka mera mora biti u potpunosti u skladu sa EU zakonima i sa međunarodnim obavezama, među kojima su i one da se azilanti ne vraćaju ukoliko im je život u opasnosti. EU nije imala moć da spreči nameru mađarskog premijera Viktora Orbana da izgradi zid prema Srbiji, osim što je takav čin ocenila neprihvatljivim jer se u evropskim vrednostima kao jedan od većih uspeha smatra upravo rušenje zidova između država.

BEBE SU MI SPAVALE NA BEOGRADSKOJ KIŠI, POKISLE SU DO GOLE KOŽE: Ispovest ovog čoveka nateraće vam suze na oči!

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Hrvatska sa više od 1.300 kilometara dugačkom granicom prema Crnoj Gori, BiH i Srbiji, ima najveću kopnenu spoljašnju granicu u EU i kako su njene granice sa Slovenijom i Mađarskom unutrašnje granice EU, može se očekivati da krijumčari koriste teritoriju Hrvatske za dovođenje izbeglica u Šengen, i to ponovo kroz Mađarsku. Područje Baranje, odnosno tromeđe Hrvatske, Mađarske i Srbije, potencijalno bi moglo postati kanal krijumčarima.

U EU su i ranije pohvalno govorili o spremnosti hrvatske policije za nadzor granice, ali su upozoravali na potrebe bolje administrativne pripreme za procesuiranje većeg broja zahteva za azil.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf. rs/Jutarnji. hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • major Milan Tepic RSK

    20. avgust 2015 | 19:04

    Konacno da netko malo ukljuci klikere treba izbjeglice usmjeravati na sid , tovarnik, ilok i Bezdan zbog cega mi hrvate stedimo oni bi nama naturili na sve moguce prelaze legalne i ilegalnesamo da nas ojade a mi postenjacine njih stedimo a oni za uzvrat ruse natpise cirilice i srbe ponovo prisiljavaju na egzodus. Imali neki pametan covjek da ove jadnike doveze do granice i usmjeri u hrvatsku., Neznam dali nasa vlada razmislja o talasu izbjeglica a zna se pouzdano daje brojka oko PET MILIONA koji su usmjereni prema Srbiji sta hocete ako se neorganizujemo oni mogu napraviti stampedo na nase granice i nasih komsija i susjeda. Treba povecati propusnu moc i sa prevozima i davanjem prijava za prelaz nase teritorije netreba kaznjavati Taksiste koji njih prevoze oni placaju obaveze za tu djelatnost a sada se neko nasao human stedi nesrecnike. Nasi glupi zakoni i uredbe njima pricinjavaju poteskoce. Meni je jasno dok se nekom nesmrkne da drugom ce da svane ali sto je tuje usmjeriti paznju da nesrecnici sigurno i bezbolno prodju nasu teritoriju pa neka se i drugi sa njima zanimaju oni su dio aparata koji je te mase pokrenuo. to su zasigurno SAD e a imaju za cilj da europu ponize i poraze halal im.

  • Ssasa

    20. avgust 2015 | 15:49

    Kad nedaju srbima da se vrate, treba da im pošaljemo migrante

  • С.¶¶¶

    20. avgust 2015 | 14:10

    Лепоооо! Нека азиланти посете једну европску културну и "цивилизовну" државу!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA