DOKUMENT O ĆIRILICI KOJI HRVATSKA ŽELI DA SAKRIJE sada je "procureo" na internet! (FOTO)

Zabrana ćirilice u Vukovaru koja se dogodila pre nekoliko dana nije novost u Hrvatskoj, jer se to već jednom dogodilo za vreme Antea Pavelića i NDH

  • 74
Ante Pavelić Foto: Wikipedia/Peacemaker67

Upotreba ćirilice prvi put je zabranjena zakonom 25. aprila 1941. na području cele tadašnje Nezavisne države Hrvatske, a drugi put u ponedeljak izmenjenim Statutom Grada Vukovara odlučeno je da se ćirilica protera sa natpisa na javnim institucijama u tom gradu.

DA SU SRBI UKINULI LATINICU U SUBOTICI, BIO BI TO SVETSKI SKANDAL! Evo šta je Vučić rekao o ZABRANI ĆIRILICE u Vukovaru!

Prema pisanju portala Index.hr, koji je objavio i faksimil zakona o zabrani ćirilice, odluka iz 41. doneta je samo dve sedmice nakon uspostavljanja NDH na čelu sa Antom Pavelićem.

Zakonska odredba o zabrani ćirilice stupila je na snagu danom proglašenja u tadašnjim "Narodnim Novinama", a potpisao ju je Pavelić.

- Zabranjena je svaka upotreba ćirilice na celom području Nezavisne Države Hrvatske. To se naročito odnosi na celo poslovanje svih državnih i samoupravnih tela, na urede javnog poretka, na trgovačke i njima slične knjige i dopisivanje i na sve javne natpise - stajalo je u naredbi za pripadnike Ministarstva unutarnjih poslova.

Ovu odredbu je, preno je portal Index.hr, potpisao tadašnji ministar unutrašnjih poslova Andrija Artuković.

Svako ko bi prekršio odredbu čekala ga je novčana kazna i mesec dana zatvora.

- Prema tome naredjujem: da se na celom području Nezavisne Države Hrvatske odmah obustavi svaka upotreba ćirilice u javnom i privatnom životu. Svako štampanje ma kakovih knjiga ćirilicom je zabranjeno. Svi javni natpisi pisani ćirilicom imaju se neodložno, a najkasnije u roku tri dana skinuti - pisao je Artuković policajcima.

Foto: Wikipedia/Peacemaker67, Foto: Wikipedia/Peacemaker67,

Zajedno sa zabranom ćirilice donesene su i Zakonske odredbe o rasnoj pripadnosti te odredba o zaštiti narodne i arijevske kulture Hrvatskog naroda kao i ona o zaštiti arijevske krvi i časti hrvatskog naroda.

Ovi zakoni predstavljali su osnovne zakone NDH.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dule

    20. avgust 2015 | 15:29

    Ništa tu nije čudno.Kontinuitet antisrpstva se prenosi sa generacije na generaciju,i trajaće.

  • MVP

    20. avgust 2015 | 17:38

    Najteži je kompleks niže vrednosti.Ta njihova patnja da budu ono što nisu i što nikada neće biti uništiće njih same.Ne pridajmo im više toliko važnosti jer oni nisu vredni ni pomena.

  • Pametnjakovic

    20. avgust 2015 | 16:46

    Hrvati ce reci da je ovo srpsko-yugo -cetnicka-udbaska propaganada protiv njihove mlade demokracije......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA