Nema pejsmejkera, ugroženo 500 života

U 19 centara, prema grubim procenama, ugradnju uređaja za srčani ritam čeka više od 500 pacijenata. U RFZO, međutim tvrde da su obezbeđene dovoljne količine, ali da neke ustanove nisu na vreme preuzele aparate

  • 0

Za ugradnju pejsmejkera srpski pacijenti opet čekaju u redu. Prema grubim procenama, u ovom trenutku, u 19 centara ugradnju uređaja za srčani ritam čeka više od 500 ljudi! Razlog je nestašica aparata.

U Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja RFZO, međutim, tvrde da su obezbeđene dovoljne količine i da problem postoji samo u ustanovama koje nisu na vreme preuzele ugradni materijal, kao što je "slučaj sa KC Niš".

Ugovori za ugradni materijal u kardiohirurgiji potpisani su 12. aprila, i mnoge ustanove su od dobavljača povukle pejsmejkere, defibrilatore, elektrode i uvodnike. Među njima su KC Srbije, instituti za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" i Sremska Kamenica, Zdravstveni centar Valjevo. KC Niš se međutim, prema evidenciji RFZO, "tek juče javio da preuzme ugradni materijal za kardiohirurgiju, iako su dobavljači bili spremni da se to uradi i tokom praznika".

U RFZO dodaju da je za Niš obezbeđeno 67 pejsmejkera, 11 defibrilatora i 20 tzv. uvodnika. U KC Niš, međutim, je rečeno da do petka očekuju 62 pejsmejkera.

- Život 87 pacijenata zavisi od nabavke pejsmejkera. Svih 62 komada biće odmah upotrebljeni. Ne želim ništa da ostavljam u rezervi, jer nisam taj koji treba da odluči ko će živeti, a ko ne. Prošle godine smo ugradili 547 pejsmejkera, a od početka ove samo 54 - kaže docent dr Zoran Perišić načelnik Odeljenja za pejsmejkere i elektrofiziologiju u Nišu.

Svim centrima u Srbiji godišnje je potrebno oko 3.000 pejsmejkera, a prošle godine je za taj uređaj, defibrilatore i elektrode iz kase RZFO izdvojeno 419.318.000 dinara. Otkako su pre šest godina ukinute liste čekanja za pejsmejkere, dosad nije bilo većih problema sa ovom vrstom intervencija.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA