NEMAJU ZA HLEB, ALI RAČUNE PLAĆAJU NA VREME, DA SE NE OBRUKAJU: Potresna sudbina izbeglica sa Kosova (VIDEO)

Ovo je peta kuća koju su promenili od kada su napustili selo Batuse na Kosovu. Neko vreme budu u jednoj kući, onda im kažu da moraju da napuste i tako godinama

  • 5

Romska porodica Emini ima šest članova. Posle bombardovanja izbegli su sa Kosova, i doselili su se u mesto Markovac pored Velike Plane gde već godinama pokušavaju da sastave kraj s krajem.

OVO JE NAJBITNIJI DAN U ŽIVOTU DEVOJČICE KOJA IMA 12 KILOGRAMA: A najveća želja joj je da ima sve petice u školi! (FOTO) (VIDEO)

Ovo je, kažu, peta kuća koju su promenili od kada su napustili selo Batuse na Kosovu. Neko vreme budu u jednoj kući, onda im neko kaže da "moraju da napuste objekat". A za to vreme deca rastu. I porasla su. 

U ovoj veoma skromnoj kući u Markovcu koju im je opština dodelila žive već dve godine, a nadaju se da će tu i ostati. Prethodno su živeli u Jakovu.

Kada je ekipa Telegrafa došla da ih poseti, zajedno sa novinarom Ivanom Vasićem i predsednicom organizacije "DAH" Draganom Vujasinović, dočekali su nas kao pravi domaćini, uprkos više nego skromnom finansijskom stanju.

Porodica Hiljmi  iz Markovca  Foto- Telegraf17

Budući da imaju četvoro dece, od kojih je troje maloletno, primaju dečiji dodatak, i to im je često jedini izvor prihoda. U centralnoj Srbiji je i Srbima teško da nađu posao. Ne možete ni da zamislite koliko ga je teško naći kad ste Romi s Kosova. 

Glava porodice, Hiljmi Emini, radi na građevini, za dnevnicu od 1500 dinara, ali to nije stalan posao. Kako i sam kaže, da je svaki dan, bilo bi odlično. Kad dođe zima, videće šta će. 

Nekada mu pomaže i stariji sin Simbad. On je u trećoj godini srednje škole, uči za kuvara. Voleo bi da se zaposli u nekom restoranu u Markovcu ili Velikoj Plani, da bi bio blizu roditelja. Porodica se najviše brine za njega, kako će ga zaposliti i gde.

Otac Hiljmi kaže da bi mnogo lakše živeli da se bar on snađe da "ima za sebe". Problem je i putovanje do škole svaki dan, treba svakodnevno platiti autobusku kartu, a đačku povlasticu nema. Pored povlastice, Simbadu bi mnogo značila i stipendija, budući da je odličan đak.

Starija sestra, Indira koja sada ima 21 godinu, završila je samo osnovnu školu. Nije se imalo novca za dalje školovanje, i sada sa majkom radi kućne poslove. Obe su nezaposlene, a Indira bi volela da bude frizerka. Vredna je i radna devojka, spremna da uči.

 

 

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Najmlađi Esad i Valentina idu u školu. Valentina sada kreće u prvi razred. Knjige, ranac, patike, jakna, pribor za školu su sada i njoj potrebni, i Hiljmi će teško da se izbori sa tri školarca u kući.

Kada su se doselili u Markovac, kuća je imala struju, a vodu su naknadno uveli. Hiljmi je platio uvođenje priključka od svoje zarade. Pored nemaštine, račune redovno plaćaju, neće da se obrukaju pa da im isključe. Greju se na drva.

- Ne znam šta ćemo kad dođe zima, građevinskih poslova tad nema. Sadimo mi i paprike, imamo kokoške i guske, ali novca opet treba. I ovi prozori su stari, kad je zima u kući je hladno, bojler nemamo, kupatilo je u najgorem stanju - priča nam Hiljmi dok nam pokazuje kuću u kojoj žive.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Sama kuća je napravljena iz dva dela. Letnjikovac sa kuhinjom i terasom i drugi deo kuće u kojoj spavaju. Ovoj radnoj porodici koja se svim silama bori da decu izvede na pravi put trenutno je najveći problem nedostatak bojlera. Nemaju toplu vodu, nego je stalno greju na šporet na drva. I kupatilo bi, kažu, trebalo bar malo da se sredi.

Ovim apelujemo na sve koji mogu da pomognu, da to i učine, ili uplate novčana sredstva na žiro račun Hiljmija Eminija: 

Broj žiro računa u Banci Intesi je: 

 160-5310200068537-35

Dostavljamo vam i adresu Hiljmija Eminija:

Ulica 7. juli br. 12

11325 Markovac

Svaka novčana pomoć ovoj porodici će značiti nove patike, jaknu za decu, ili novi bojler koji im je trenutno preko potreban.

Pomozite im!

Od sada pratite Telegraf i na Vajberu!

(I. Lazić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mila...3

    3. septembar 2015 | 12:36

    Pomozimo deci! Oni hoće i žele da rade i ZARADE!

  • Nikola Marjanović

    3. septembar 2015 | 14:48

    E o takvim porodicama sam vam pisao mi se trudimo sa migrantima a naših imamo koliko hoćete,zašto se ne pomogne i ovim ljudima valjda su nam oni preči nego tamo neki migranti puni para

  • Marija

    3. septembar 2015 | 14:02

    Tuga.Dokle vise da se.ovo desava?Ljudi nemaju sta da jedu,gde sa zive.Srce mi se cepa kad vidim da neko ovako zivi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA