IVAN KLAJN OBJASNIO: Evo zašto bosanski jezik ne postoji!

Samo nekoliko dana nakon što je SANU obavestio javnost da bošnjački ili bosanski jezik ne postoji, Bošnjačka akademija nauka i umetnosti iz Novog Pazara je uzvratila oštrim i ozbiljnim optužbama na račun SANU

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

  • Neophodno je navesti ime i e-mail adresu u poljima označenim zvezdicom, s tim da je zabranjeno ostavljanje lažnih podataka.
  • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.
  • Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima.
  • Tekst komentara ograničen je na 1500 karaktera.
  • Nije dozvoljeno postavljanje linkova odnosno promovisanje drugih sajtova kroz komentare, te će takve poruke biti označene kao spam, poput niza komentara istovetne sadržine.
  • Komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste u tekstovima neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima, kao i oni u kojima nam ukazujete na neku pojavu u društvu, ali koji zahtevaju proveru.
  • NAPOMENA: Komentari koji budu objavljeni predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, to jest nisu stavovi redakcije Telegrafa.
Odgovor na komentar korisnika Meho
Ime je obavezno
E-mail adresa je obavezna
E-mail adresa nije ispravna
*otkucano <%commentCount%> od ukupno <% maxCommentCount %> karaktera
Komentar je obavezan

<% message.text %>

Komentari

  • Sonja

    06. septembar 2015 | 11:53

    Zasto se SANU uopste mesa u to kako ce neko da zove jezik kojim govori. Ocigledno je da je to isti jezik,ali takav je Bslkan i svako zeli svoje pa imamo vise Islamskih zajednica,Pravoslavnih Crkava dakle stvari koje nebi trebalo deliti ni po kom osnovu. Samo smo mi do pre 25 godina imali dve SPC. Sto se tice SANU iz cije je kuhinje zakuvan raspad SFRJ bolje bi im bilo da se neko vreme ne bave nacionslnim problemima.

  • Vuk

    03. septembar 2015 | 14:05

    Mi se ponosimo time, da je upravo naš jezik, a iz naše otadžbine uzet za osnovu književnog jezika naših komšija Srba i Hrvata. Glasoviti jezikoslovci Vuk Karadžić, Dančić, pa Ljudevit Gaj prenijeli su naš lijepi jezik u književnost obaju rečenih naroda, te ga prozvaše kako su oni hotjeli jedni srpskim a drugi hrvatskim, a o nama nigdje ni spomena. Mi sigurno imamo prava dičiti se, što se našim jezikom služe danas u književnosti naši prijatelji Jovo i Ivo, a to će nam bar svak priznati. Ali mi nikako ne razumijemo, zašto naziv, što su ga oni našem jeziku po svojoj volji, a bez našeg pitanja dali, sada nama po što po to hoće da nametnu, pa nam čak brane, da mi u našoj vlastitoj kući svoj jezik označujemo imenom našeg naroda. To je slično, kad bi našem djetetu neko drugi po svojoj volji ime nadio. Tako postupanje i taj zahtjev mi ne odobravamo i nijesmo nikako kail. Ali čast i poštenje obadvojici naših prijatelja, srbu i Hrvatu. Mi njihovu narodnost ne preziremo, mi na njiha krivim okom ne gledamo, mi nikad nećemo zanijekati, da nijesmo od jugoslavenskog plemena, već baš hoćemo, da svakome jasno dokažemo, da smo mi Bošnjaci na prvom stepenu toga slavnoga roda. Ali uvijek ostajemo Bošnjaci kao što su nam bili i pradjedovi i ništa drugo. Dakle nek se dobro ogledaju po zemlji naša braća, koji toliko stoljeća u Bosni i Hercegovini stanuju i živu, a hoće da su Srbi ili Hrvati. Neka ovo lijepo prouče i promozgaju.”

  • Meho

    02. septembar 2015 | 10:10

    Prvi rjecnik bosanskog jezika napisan je 1631 godine, (autor Muhamed Hevaija Uskufi rođen je 1601 u Dobrinji kod Tuzle) Postoje četiri sačuvana primjerka ovog rječnika; jedan od njih se nalazi u univerzitetskoj biblioteci u Uppsalli (Švedska). prvi rjecnik srpskog jezika napisan je 1818. autor Vuk Stefanovic Karadzic. sva osporavanja postojanja bosanskog jezika su politicke prirode i pored pometnje u narodu (srpskom) nista nemogu izmijeniti niti sa ovom politikom srbiji i srbiam pomoci niti zivot olaksati. zalosno je da se jedna akademija bavi ovakvim lazima i nacistickim frazama. porijeklo naroda balkana, evrope, tretira se od ozbiljnih akademija, naucnika, koji su na osnov uDNK vrsili ispitivanja, ne na osnovu politckih i partisjkih, nacionalistickih ili rasistickih tvrdnji, vec na osnovu DNK, akademija (Zeneva) je objavila publikaciju svojih istrazivanja i ko zeli da zna istinu, naucno potvrdjenu, naravno oni pismeni i obrazovani, koji znaju sta je nauka, mogu saznati za porijeklo svakog naroda na balkanu. ovakva propaganda akademije je i dovela do krvoprolica na balkanu, medju narode jugoslavije. zalosno je da se jedna akademija spusti na ovaj nivo, kafanske tematike, pored svih dokaza koje ima na raspolaganju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA