NEVEROVATAN ZAKON U SRBIJI: Ovaj insekt može da vas ubije. Ako vi ubijete njega idete u - ZATVOR!

Ako ubijete ovog opasnog insekta bilo to čak i u samoodbrani, preti vam kazna do dva miliona dinara. Ako ne platite na vreme, onda pravac - u zatvor

U Srbiji je trenutno najezda stršljena čiji ubodi mogu biti kobni, ali malo ko zna da ako se ovaj insekt ubije, bilo to čak i u samoodbrani, preti kazna od 500.000 do dva miliona dinara!

Evo kako da spasete sebi život ako vas ubode STRŠLJEN!

Stršljen je, naime, u Srbiji zaštićena vrsta koja se ne sme ubijati.

Pored toga, ovaj najveći neprijatelj pčela koji je bitan zbog održavanja ekološke ravnoteže, nalazi se i na crvenoj listi ugroženih vrsta.

NAJEZDA OPASNIH STRŠLJENA U SRBIJI: Ove savete lekara shvatite OZBILJNO, jer vam mogu SPASITI život!

Foto: Foter/Flickr/Roberto Verzo Foto: Foter/Flickr/Roberto Verzo

Direktorka Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju dr Dragana Despot objašnjava za portal Telegraf da je zaštita stršljena, kao i drugih životinja, regulisana Pravilnikom o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva.

STRŠLJEN UBIO SRBINA (45): Posle ujeda insekta srušio se na zemlju i umro!

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

- Kazne, ukoliko vas neko vidi i prijavi da ste ubili stršljena ili neku drugu zaštićenu vrstu, regulisane su Zakonom o zaštiti prirode - kaže dr Despot.

Član 74 tog dokumenta, koji propisuje mere zaštite strogo zaštićenih divljih vrsta, u stavu 3 doslovce kaže da je zabranjeno:

- Hvatati, držati i ubijati, strogo zaštićene vrste životinja u svim fazama biološkog ciklusa, oštećivati ili uništavati njihove razvojne oblike, jaja, gnezda i legla, kao i područja njihovog razmnožavanja, odmaranja i ugrožavati ili uništavati njihova staništa...

Foto-ilustracija Profimedia/Sciencephoto RM Foto-ilustracija Profimedia/Sciencephoto RM

Ukoliko neko postupi suprotno ovim odredbama, odnosno preduzme radnje kojima se mogu ugroziti strogo zaštićene vrste biljaka, životinja, gljiva i njihovih staništa, biće po članu 126 Zakona o zaštiti prirode kažnjen sa 500.000 do dva miliona dinara.

Oni koji nemaju novca da plate kaznu, razume se, završiće u zatvoru.

Stršljeni su, trenutno, veoma aktivni jer spremaju hranu za zimu, a u tome ih ometa prisustvo ljudi, koji su u blizini voćki koliko i oni.

To ih iritira pa postaju agresivni, zbog čega napadaju ljude.

Podsetimo, početkom avgusta posle ujeda stršljena umro je Đoko Radovanović (45) iz Srezojevaca kod Gornjeg Milanovca, a prethodnog vikenda, ubod čak četiri stršljena preživeo je Bojan Đorđević (53) iz rudničkog sela Ljutovnica.

(Ljubinka Račić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dekiamg

    1. septembar 2015 | 22:13

    na potkrovlju moje kuce ima gnezdo strsljenova.... posto vidim da ne smem da ih ubijem,da li bi bilo dobro da slucaj prijavim policiji da oni rese moj problem,da ih isele,da im drzava napravi drugu kucu,samo da ih skloni sa moje,jer oni ugrozavaju privatnu svojinu

  • Boki Boss

    1. septembar 2015 | 23:59

    2 000 000 dinara? !!! Strašno!!! Meni ne bi bila dovoljna ni dozivotna robija koliko sam ih ubio. Radio sam prvo sa osovima, palio im osovnjake sa lakovima za kosu. Kod strsljenova je to teže i opasno jer su naravno veći. Zato sam nabavio propan-butan bocu od 10 litara gasa sa dobrim brenerom. Zapalim gnezdo a oni popadaju...posle samo dobro izgaziti, po mogućstvu odigrati kolce. Sve komšije i ljudi u krugu od 10 km me zovu kada su čuli šta radim. Samo treba biti oprezan sa vatrom, pogotovo po ovim zegama, je su gnezda obično na tavanima...tu ne treba puno da se ostane bez kuće, sušare, štale, garaže i sl.!

  • ĆupričaninSWE

    1. septembar 2015 | 20:00

    Srbi su ugrožena vrsta, a niko da nas zaštiti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA