PITALI SMO VAS ZNATE LI KO JE KNEZ MIHAILO OBRENOVIĆ: Šta mislite, da li su Srbi znali da mu je DANAS ROĐENDAN? (VIDEO) (ANKETA)

Pogledajte da li su Beograđani znali da kažu da li je knez Mihailo Obrenović rođen na današnji dan, ali i ko je bio

  • 5

Na današnji dan 1823. godine rođen je srpski knez Mihailo Obrenović, koji je tokom vladavine izvršio značajne reforme u državnoj upravi i vojsci, a osnovao je Narodni muzej i Narodno pozorište. Po njemu ime nosi i najpoznatija beogradska ulica. 

DA VAS UHVATI JEZA: Ovo je odelo u kojem je ubijen Mihailo Obrenović! (FOTO) (VIDEO)

Na kneževski presto stupio je prvi put 26. juna 1839. godine i vladao je do 25. avgusta 1842. godine. Veoma mlad i neiskusan, Mihailo se nije najbolje snalazio u složenim prilikama unutrašnjeg i spoljašnjeg položaja Srbije. Svrgnut je 1842. u buni koju je predvodio jedan od najistaknutijih ustavobraniteljskih prvaka, Toma Vučić-Perišić. Tada na presto dolaze Karađorđevići.

OVO JE PRVI SRPSKI ORDEN ZA HRABROST: Evo kako je izgledao i ko je dobio SREBRNI, a ko ZLATNI srpski KRST! (FOTO)

Dinastija Obrenovića se ponovo vratila na vlast u Srbiji posle Svetoandrejske skupštine krajem 1858. godine. To je bila druga vladavina kneza Miloša. Knez Mihailo je došao po drugi put na presto posle smrti svoga oca, kneza Miloša, 14. septembra 1860. godine.

Foto: Telegraf, Wikipedia Foto: Telegraf, Wikipedia

Na početku njegove druge vladavine učinjene su značajne promene u politici Srbije. Ukinut je "Turski ustav", došla su sasvim druga zakonska naređenja, koja je donela Narodna Skupština, a knez sankcionisao. Knez Mihailo je doneo i naredbe za uređenje narodne vojske i zakone o porezima. Više zakona doneto je na Preobraženskoj skupštini 1861. godine u Kragujevcu.

Ubijen je u Košutnjaku 28. maja 1868. godine.

Pitali smo građane da li znaju da je danas rođen knez Mihailo Obrenović, koji je uveo, mnoge reforme u Srbiji.

Retko ko je znao da je baš danas rođen, a pogledajte šta su nam rekli kada smo ih pitali ko je on:

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA