TELEGRAF ISPRED BERLINSKOG ZIDA: Evo šta smo tamo zatekli (FOTO) (VIDEO)

Bio je čvrsta granica između Istočnog i Zapadnog Berlina 28 godina. Zid su sagradili Sovjeti u nameri da smanje odliv radne snage i stanovnika u Zapadni Berlin

  • 4

Izveštač Telegrafa sa Eurobasketa iskoristio je priliku tokom boravka u Berlinu da poseti čuveni Berlinski zid, simbol komunizma i antifašizma u Nemačkoj.

Obeležavanje 25 godina od pada Berlinskog zida! (FOTO)

Tačnije ono što je od njega ostalo... A ostao je zid u dužini od jednog kilometra kao muzej i simbol jednog vremena koje je obeležilo Nemačku i Evropu.

Iako je srušen pre 26. godina (u novembru 1989) i dalje izaziva pažnju turista, a u njegovoj blizini možete osetiti duh tog vremena. Vremena kada je Nemačka bila podeljena na Zapadnu i Istočnu (komunističku).

MA KO JE OVDE FURIJA?! Srbija nadigrala Španiju na Eurobasketu! (FOTO) (VIDEO) (Powered by Head and Shoulders)

Kada je ljudima iz zapadnog dela Berlina taj zid bio kraj sveta, a onima iz istočnog, san da se domognu boljeg života ako ga preskoče.

Sovjeti su odlučili da izgrade zid ne bi li sprečili prelazak Nemaca u zapadni deo grada.

Foto: Telegraf/Lenovo Vibe Shot Foto: Telegraf/Lenovo Vibe Shot

Posle drugog svetskog rata, Berlin je zajedno s ostatkom Nemačke podeljen u četiri sektora i bio je opkoljen sa svih strana sovjetskim sektorom.

Sovjetski Savez, Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska su kontrolisali svaki svoj deo Berlina. Sovjetski sektor je bio daleko najveći.

Foto: Telegraf/Lenovo Vibe shot Foto: Telegraf/Lenovo Vibe shot

Zid je služio da ljudi iz Istočnog Berlina ne bi mogli da pređu u bolju polovinu grada, Zapadni Berlin.

U istočnom delu Berlina zid je smatran antifašističkim bedemom.

Foto: Telegraf/Lenovo Vibe shot Foto: Telegraf/Lenovo Vibe shot

U početku, građanima Berlina je bilo dozvoljeno da se slobodno kreću između sektora. Isto tako, kao što je Hladni rat napredovao, tako je slobodan protok bio sve restriktivniji.

Ovako izgleda kad Teodosić poludi na tajm-autu! (VIDEO)

Granica između Istočne i Zapadne Nemačke je bila zatvorena 1952., ali je jedino u Berlinu bila otvorena. Oko dva i po miliona Istočnih Nemaca je prešlo na Zapad između 1949. i 1952. godine.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Berlniski zid je izgrađen 1961., a srušen je nakon 9. novembra 1989. Bio je simbol Hladnog rata i Gvozdene zavese. Osmislio ga je Volter Ulbtiht, a odobrio Nikita Hruščov.

ŠOU MUTE I BOGDANA: Rekao sam mu da će biti 15 razlike! (VIDEO)

Levo je bila Istočna, a desno zapadna Nemačka. Foto: Telegraf/Lenovo Vibe Shot Levo je bila Istočna, a desno zapadna Nemačka. Foto: Telegraf/Lenovo Vibe Shot

Bio je čvrsta granica između Istočnog i Zapadnog Berlina 28 godina. Zid su sagradili Sovjeti u nameri da smanje odliv radne snage i stanovnika u Zapadni Berlin. U tome su i uspeli, jer su smanjili broj iseljenih sa 2,5 miliona (1949-1962) na 5.000 (1962-1989).

Najzanimljivije je da je zid srušen usred nesporazuma između političara. Inače došlo je do smene pojedinaca i zakona. Jedan od tih zakona je bio da će Nemci iz Istočnog  Berlina dobiti vize kojima će putovati u Zapadni Berlin.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Međutim, na novinarskoj konferenciji neupućeni političar je greškom izjavio da će svi moći preći na drugu stranu, i to od tog trenutka. Sa ovim pogrešnim obaveštenjem desetine hiljada Nemaca je krenulo prema zidu.

Pogledajte video sniman Lenovo Vibe Shot telefonom.

Tekst je napisan na tabletu Lenovo Yoga 2.

(D. S. / Izvor: Wikipedia)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    6. septembar 2015 | 08:55

    Kamo srece da nikad nije bio srusen. Posle ujidenja Nemacke samo je jacala. Sad imamo Nemacku koja sa Merkelovom diriguje celoj Evropi iza paravana Ujedinjene Evrope. Istorija uciteljica ima dosta primera kad je ojacala Nemacka sta se desavalo. Nase vodje nas i dalje guraju u tu EU bez pitanja nas. Ziveli.

  • Skeptik

    6. septembar 2015 | 10:44

    Ujedinila se Nemacka i rasturila Cehoslovacku,SSSR,Jugoslaviju...Sto Hitler nije uspeo ratom,sada pametno dobijaju ekonomskom snagom

  • Boro

    6. septembar 2015 | 13:31

    Kamo srece da nije nikad srusen,sebe su ujedinili a nas razbili u najsitnije komade

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA