LEKOVI UBIJU 750 SRBA GODIŠNJE: Oprez, možda ih i vi pijete pogrešno!

Nekontrolisana upotreba "brufena", " paracetamola", "aspirina", "flugalina" može izazvati krvarenje u sluzokoži želuca i creva, a svaka peta osoba dobije čir

  • 3

U Srbiji godišnje umre oko 750 ljudi zbog neracionalne upotrebe lekova, što je, gotovo isti broj onih koji stradaju i u saobraćajnim nesrećama. Stručnjaci upozoravaju da preterana upotreba medikamenata, može imati fatalne posledice, a do njih mogu dovesti i lekovi koji su u širokoj upotrebi - protiv bolova ili za obaranje temperature. 

Najčešće neželjene efekte, upozoravaju stručnjaci, izazivaju pojedini preparati iz grupe nesteroidnih antizapaljenskih (NSAIL), koji se piju i mnogo i često jer imaju široko terapijsko delovanje. "Aspirin", "brufen", "flugalin", "voltaren", "paracetamol" i njima slični, uzimaju se i zbog bolova, temperature, mijalgija, bolne menstruacije, glavobolja.

LEKOVI UBIJAJU: Evo koje doze vaših omiljenih tableta su smrtonosne

- Dokazano je da kod svih pacijenata koji dugo i redovno upotrebljavaju NSAIL dolazi do nastanka krvarenja u sluzokoži želuca i creva. Kod 50 odsto se stvaraju male ranice (erozije), a kod svakog petog nastane čir - upozorava za Novosti profesor dr Nikola Milinić, redovni profesor Medicinskog fakulteta, načelnik Odeljenja za gastroenterologiju i hepatologiju Kliničko-bolničkog centra "Bežanijska kosa".

Lekovi

Ovu tinejdžerku zaboleo je stomak. Popila je šaku PARACETAMOLA i desilo se nešto UŽASNO!

Lekovi iz grupe NSAIL mogu da odagnaju bol, smire upalu, smanje groznicu, ali i da izazovu krvarenja opasna po život. Ovi lekovi su relativno bezbedni, ali široka upotreba čini da je broj neželjenih reakcija veliki.

Milinić precizira da su posledice korišćenja NSAIL smanjenje zapaljenja, bola i telesne temperature, ali i smanjenje zaštitne sposobnosti želuca i creva i koagulacione sposobnosti trombocita. I najmanje doze nekih lekova protiv bolova mogu da izazovu ozbiljne neželjene efekte, a sa povećanjem doze raste i rizik.

VEROVALI ILI NE: Od aspirina može da se zatrudni!

Najrizičnija grupa su pacijenti od 65 do 80 godina, koji već imaju neku hroničnu bolest i imaju najviše potrebe za uzimanjem ovih lekova.

Foto: sxc.hu Foto: sxc.hu

- Koronarna i cerebrovaskularna bolest, i opstruktivne bolesti arterija zajedno čine vodeći uzrok smrtnosti u svetu, a primarna i sekundarna prevencija ovih oboljenja zahteva upotrebu antiagregacione terapije, i ovi lekovi su među najpropisivanijim na svetu. I ovi lekovi, kao na primer "klopidogrel" nose rizik za pojavu oštećenja organa za varenje. Kada se uzme monoterapija relativni rizik za krvarenje je dva puta veći, a kada se "klopidogrel" i "aspirin" uzimaju zajedno sinergistički uvećavaju rizik za dva do tri puta u odnosu na monoterapiju. Dakle, dva antiagregaciona leka uzeta zajedno veoma malo smanjuju rizik kardiovaskularnog događaja, ali značajno povećavaju rizik za krvarenje - ističe Milinić.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jaaaaaa

    6. septembar 2015 | 20:04

    Da su samo ti lekovi stetni.Ima ih mnogo vise,ali o tome se cuti.

  • Jao

    6. septembar 2015 | 19:37

    Ubiju malo mnogo više

  • anestezilog

    8. septembar 2015 | 19:31

    Paracetamol ne pripada grupi nesteroidnih anti- inflammatornih lekova. Bilo bi za ocekivanje da Profesor to zna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA