SRBIJI POTREBNA POMOĆ ZA LEČENJE MIGRANATA: Vreme je sve hladnije, očekuje se sve više infekcija i prehlada

- Spremni smo da omogućimo da migranti, ukoliko zatreba, budu zbrinuti i u bolnicama, ali potrebno nam je više novca za poboljšanje uslova u kojima lečimo migrante na terenu, za više lekova - rekao je Zoran Panajotović, pomoćnik ministra zdravlja

  • 4

Zdravstveni sistem Srbije je veoma brzo odgovorio na migrantsku krizu, izbeglice su dobile adekvatnu zdravstvenu negu ukoliko im je bila potrebna, a epidemiološka situacija u zemlji je stabilna, izjavio je danas pomoćnik ministra zdravlja Zoran Panajotović.

POMOZIMO OVOJ DECI: Kroz Srbiju je prošlo 23.000 MALIŠANA MIGRANATA koji se BORE ZA ŽIVOT!

On je, nakon sastanka sa predstavnicima zdravstvenih ustanova, rekao novinarima da sve veći broj migranata zahteva veći broj lekarskih ekipa, kao i više finasnijskih sredstava, ali da je sistem spreman da obezbedi migrantima adekvatnu pomoć.

NEMAČKI OBAVEŠTAJCI UPOZORAVAJU EVROPU: Preko Srbije u EU stiže MILION I PO MIGRANATA!

Panajotović je dodao da Ministartsvo očekuje pomoć UNHCR-a, Crvenog krsta i drugih organizacija i napomenuo da je među migrantima sve veći broj trudnica i žena sa decom.

Nadležni, kako je dodao, prate situaciju i spremaju se za pogoršanje vremenskih uslova, jer se očekuje i veći broj infekcija i prehlada.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Spremni smo da omogućimo da migranti, ukoliko zatreba, budu zbrinuti i u bolnicama, ali potrebno nam je više novca za poboljšanje uslova u kojima lečimo migrante na terenu, za više lekova... Očekujemo razumevanje svih koji mogu da nam pomognu - rekao je Panajotović.

Pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovu i Metohiju Slađana Marković Stojanović rekla je da je na sastanku dogovoreno da Kancelarija, zajedno sa Ministarstvom zdravlja, angažuje dodatne lekrske ekipe sa Kosova koje će pomagati u kampovima u Miratovcu i Preševu, i to već tokom naredne nedelje.

Direktor Doma zdravlja Preševo Mithat Sahiti rekao je da je situacija u Preševu alarmantna, jer svaki dan pristiže sve veći broj izbeglica.

- U dva kampa pružamo im svu neophodnu negu i migranti nam se nisu žalili. Najčešće se zale na premor i dehidraciju, visoku temperaturu - rekao je Sahiti.

Foto: Tanjug/Marko Đoković Foto: Tanjug/Marko Đoković

On je naveo da su lekarske ekipe angažovane iz zdravstvenih ustanova iz Niša, Leskovca, Prokuplja, kao i iz Kosovske Mitrovice, kao i da se migranti sa ozbiljnijim problemima upućuju u Zdravstveni centar u Vranju.

Kad je reč o Beogradu, direktorka Doma zdravlja Zemun Ksenija Uzunović rekla je da su u parku kod autobuske stanice angažovani lekari iz svih prestoničkih domova zdravlja koje svakodnevno dežuraju.

Lekarske ekipe, koje čine dva lekara i nekoliko medicinskih sestara, dežuraju svaki dan od 07 do 20 sati, a izbeglice se uglavnom žale na premor, kao i na pogoršanje hroničnih bolesti usled teškog putovanja.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Kako je rekla Uzunović, za sada lekove i drugi neophodan materijal, obezbeđuju domovi zdravlja iz sopstvenih sredstava.

- Sa lošijim vremenom očekujemo i veći broj oboljenja, pre svega respiratornih infekcija. Sa postojećim kadrom se snalazimo i pomažemo koliko možemo - rekla je Uzunović.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tanja

    7. septembar 2015 | 17:57

    Žao mi ih je stvarno!!! Ne daj bože nikom da doživi to što su oni. A ko će nama,narodu u Srbiji, da pomogne? Pa nama je bila potrebna pomoć i pre nego što su oni došli. Jel mene neko pita jel imam deci dati šta jesti? Krenula je škola. Jel me neko pita kako mi je? Jel imam deci šta obući,obuti? Samo su nam migranti falili. Pa mi i ovako jedva spajamo kraj s krajem. Nemam reči!!!

  • Sergej

    8. septembar 2015 | 09:32

    Gledam ovaj narod i zapanjeno konstatujem da je mali broj zena sa decom sve radno i ratno sposobmi muskarci.Kuda oni ifu i zasto im EU ne pomogne da uniste bandite zbog kojih beze.iz svojih zemalja.Ko je ovde lud a ko zbunjen

  • Mila...3

    8. septembar 2015 | 21:59

    Avioni i za London, Minhen! Ameriku! I tako redom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA