ZBOG MIGRANATA SE UKIDA ŠENGEN? Slobodan put kroz Evropu postaće prošlost zbog izbegličke krize

- Ako ne postoji zajednička politika, ovaj mehanizam neće funkcionisati, propašće i to će nesumnjivo biti kraj Šengena i povratak na nacionalne granice - rekao je francuski predsednik

  • 5

Evropska šengenska zona će propasti bez zajedničkog napora unutar Evropske unije (EU) da se podele izbeglice među državama članicama, ocenio je danas francuski predsednik Fransoa Oland.

Francuska i Britanija će bombardovati islamiste u Siriji i tako zaustaviti talas izbeglica iz te zemlje!

- Ako ne postoji zajednička politika, ovaj mehanizam neće funkcionisati, propašće i to će nesumnjivo biti kraj Šengena i povratak na nacionalne granice - rekao je Oland na konferenciji za novinare u Parizu, preneo je AFP.

Oland je rekao da misli na "obavezujući i stalni" sistem za podelu izbeglica među zemljama EU.

- Da ovaj sistem bude efikasan trebaće da postoje centri gde bi izbeglice mogle da budu registrovane i njihova prava na azil proverena, kao i veća saradnja sa njihovim zemljama porekla - naveo je Oland.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Prema njegovim rečima pitanje izbeglica i raseljenih lica je pre svega problem koji pogađa južne zemlje.

MIGRANTI U ŠOKU I NEVERICI: Ovako su dočekani u Minhenu! (FOTO) (VIDEO)

- To se tiče Afrike, Bliskog istoka, ali i drugih kontinenata, uključujući Aziju. Mi ćemo predložiti da budemo domaćin međunarodne konferencije o izbeglicama u Parizu - rekao je Oland.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Francuska će primiti 24.000 izbeglica u naredne dve godine, rekao je ranije danas francuski predsednik koji je istakao da je predložio obavezni mehanizam prihvatanja izbeglica sa raspodelom među zemljama.

On je, govoreći na šestomesečnoj konferenciji za štampu, podsetio da je od početka godine 350.000 ljudi prešlo Mediteran da bi ušlo u Evropu što je, kako je istakao, "mnogo - tri puta više nego prošle godine".

- Ova kriza mora biti rešena, i to će biti uz doprinos Francuske - naglasio je šef francuske države, prenose francuski mediji.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Kako je naveo, on je pred ovom dramatičnom situacijom predložio trajni i obavezni mehanizam prihvata izbeglica sa raspodelom među zemljama, a Pariz i Berlin već nekoliko nedelja pripremaju globalni plan, koji će biti podnet savetu ministara unutrašnjih poslova 14. septembra.

SRAMOTNO: Bačen Molotovljev koktel na migrante u parku dok su spavali! (VIDEO)

- Predložićemo održavanje međunarodne konferencije posvećene izbeglicama. Pariz je spreman da bude domaćin skupa - dodao je on.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Oland je ukazao da, kako bi se izbegao egzodus, treba delovati zajedno sa zemljama iz kojih izbeglice vode poreklo i sa tranzitnim zemljama, i da treba pružiti humanitarnu pomoć svim tim zemljama.

- To će biti tema samita u La Valeti 11. novembra i Francuska će izneti predloge - najavio je Oland, dodavši da je imigracija pitanje koje pogađa južne zemlje, a ne severne.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA