PROSLAVLJAJU 50 GODINA NA TIBETU: Kinezi priredili nezaboravnu ceremoniju (VIDEO) (FOTO)

Tokom proteklih 50 godina Komunistička partija Kine i narod Tibeta su doveli do transformacije nazadnog starog Tibeta u živi socijalistički novi Tibet

  • 2

Kina je danas proslavila 50 godina od uspostavljanja kineske Autonomne pokrajine Tibet uz žaljenje zbog progona duhovnog vođe dalaj-lame, koji je u egzilu u Indiji.

DALAJ LAMA: Putin je egocentrik, želi ponovo da izgradi Berlinski zid!

Foto: Tanjug/AP/Xinhua Foto: Tanjug/AP/Xinhua

Kineska vlada je svečano obeležila pola veka od kada je osnovana etnička autonomna regija na visoravni u centralnoj Aziji, severoistočno od Himalaja, hvaleći svoje ekonomske uspehe, dok su aktivisti kritikovali odnos Pekinga prema ljudskim pravima.

Foto: Tanjug/AP/Xinhua Foto: Tanjug/AP/Xinhua

Visoki funkcioner kineske Komunističke partije Ju Džengšeng obratio se okupljenima, u Lasi, ispred fantastične Potala palate - nekada doma dalaj-lame, a koja je sada muzej.

Tokom proteklih 50 godina Komunistička partija Kine i narod Tibeta su doveli do transformacije nazadnog starog Tibeta u živi socijalistički novi Tibet - rekao je Ju okupljenim đacima, vojnicima i policajcima koji su mahali zastavama.

Foto: Tanjug/AP/Xinhua Foto: Tanjug/AP/Xinhua

ONI ĆE PREGAZITI I INDIJCE: Kinezi preplavili tržište jeftinim metalom

Ju je dodao da je unapređen životni standard, izgrađena infrastruktura širom Tibeta i podignut bruto domaći proizvod regiije za 68 puta, prenela je agencija AP. Usledila je vojna parada uz nošenje nacionalnog grba Kine, zajedno sa fotografijama bivših i aktuelnih kineskih lidera, uključujući predsednika Si Ðinpinga.

Foto: Tanjug/AP/Xinhua Foto: Tanjug/AP/Xinhua

Plesači i muzičari u tradicionalnoj tibetanskoj nošnji takođe su nastupali, iako nije bilo vidljivo učešće predstavnika budističkih sveštenika koji čine okosnicu himalajske kulture. Grupa za ljudska prava Slobodni Tibet juče je osudila proslavu uz reči da "možda obučen u 21. vek, oni pripadaju Mao eri", misleći na osnivača moderne Kine Mao Cedunga.

Tibet ostaje pod opsadom snaga bezbednosti, posete stranih medija su čvrsto ograničene, što otežava nezavisnu procenu situacije u tradicionalnoj postojbini Tibetanaca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • $$$$$

    8. septembar 2015 | 20:11

    Samo Tibetanci znaju kako im je, okupator kao i Ameri....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA