Ovo su predlozi predsednika Evropske komisije za rešenje izbegličke krize

Žan-Klod Junker je istakao da je ova kriza prva na listi priroriteta, pre ekonomije, Ukrajine, klimatskih promena i eventualnog britanskog referenduma o članstvu u EU

  • 5

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je danas da će EK ponuditi bolju zaštitu izbeglica, ali i poboljšati zaštitu svojih granica i deportovati više ilegalnih migranata.

(MAPA) Pogledajte koliko migranata u Evropi traži azil, i da li se na mapi UOPŠTE nalazi Srbija! (FOTO)

U pisanom godišnjem saopštenju o prioritetima uoči svog redovnog obraćanja u Evropskom parlamentu danas, on je poslanicima i vladama EU poručio da će ponuditi "brz, odlučan i sveobuhvatan odgovor na izbegličku krizu".

Navodeći da je ta kriza prva na listi priroriteta, pre ekonomije, Ukrajine, klimatskih promena i eventualnog britanskog referenduma o članstvu u EU, Junker je rekao da je ona izazvana "ratom, terorizmom i nestabilnošću u našem susedstvu".

On je potvrdio planove da zatraži od članica da prihvate "mehanizam o hitnoj relokaciji" tražilaca azila koji su sad uglavnom u Italiji, Grčkoj i Mađarskoj; trajan mehanizam o istom pitanju za buduće krize; i zajedničku listu "sigurnih zemalja porekla" čiji građani će biti predmet deportacija po hitnom postupku ako prekrše imigracione zakone EU.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Junker je takođe obećao da će se poboljšati upravljanje spoljnim granicama EU, ojačati agencija EU za kontrolu granica Fronteks i preduzeti "koraci ka stvaranju evropske obalske straže i sistema nadzora granica".

On je takođe predložio efikasniji pristup po pitanju vraćanja onih koji bez prava na azil ilegalno ulaze u Uniju.

Predsednik EK pozvao je sve da ulože napore za jačanje zajedničkog sistema azila u okviru EU i najavio preispitivanje takozvanog Dablinskog sistema, koji između ostalog podrazumeva da ljudi moraju da zatraže azil u prvoj zemlji EU u koju uđu, zbog čega su neke zemlje preopterećene, navodi Rojters.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Odgovarajući na kritike agencija za izbeglice i migracije, Junker je rekao da će EU razviti siguran legalan način za zaštitu onih kojima je zaštita potrebna, uz smanjenje rizika od opasnog prelaska mora i krijumčarskih mreža.

Takođe će, kako je dodao, EU razviti trajnu šemu za preseljenje izbeglica iz drugih regiona i bolju zaštitu izbeglica koje žive u regionima u evropskom susedstvu.

Imajući u vidu zabrinutost zbog starenja stanovništva u Evropi, Junker je ponovio i predlog da se preispita sistem po koje radnici mogu da apliciraju za preseljenje u EU.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu

(Telebgraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Duki

    9. septembar 2015 | 20:03

    Moj predlog je:unistiti ISIS do korena , ove sve vratiti u njihove zemlje.

  • SRB IN

    9. septembar 2015 | 14:33

    Ambasador kaze da ce ubuduce izbeglice sve vreme cekanja za pravo na azil provoditi u prihvatnom centru. Vucic kaze da gradimo nova tri prihvatna centra. Zna li on uopste sta radi i kakvu nevolju donosi ovom narodu. Pa nijedna drzava nece prihvatne centre a mi se nudimo.

  • Omer

    11. septembar 2015 | 15:42

    Sve ce uraditi da izbeglice ostanu u Srbiji i to ce biti uslov ako hocemo u EU.Nije.mi jasno zasto svi cute kada se zna da je sve izazvala Amerika.Zasto Evropa da nosi na svojim plecima talas izbeglica.Jeftinije je platiti avione i brodove pa neka naseljavaju Ameriku Australiju i ostale bogatije zemlje.Svajcarsku niko ne spominje a ovo sa Nemackom nesto gadno smrdi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA