• 9

DANSKA ZATVORILA GRANICU SA NEMAČKOM: Zbog velikog priliva izbeglica, potpuno zaustavljen saobraćaj (FOTO) (VIDEO)

Danska policija je juče u toku dana zatvorila autoput koji povezuje Dansku i Nemačku, nakon što je oko 300 izbeglica krenulo peške ka Švedskoj

  • 9

Danska državna železnica (DSB) juče je otkazala sve vozove ka Nemačkoj iz te zemlje, javio je Frans pres, dodajući da je više stotina migranata odbilo da napusti najmanje dva voza kod terminala za trajekte za Nemačku.
DANSKA U BORBI SA MIGRANTIMA: Policija zatvorila auto-put zbog izbeglica

- Policija nam je tražila da to učinimo - rekao je portparol DSB-a francuskoj agenciji.
Rojters prenosi da su vozovi između dve zemlje stali zbog vanredne pasoške kontrole na granici.
Agencije navode da je ranije danska policija zatvorila autoput koji povezuje Dansku i Nemačku, nakon što je oko 300 izbeglica krenulo peške ka Švedskoj, koja ima "velikodušnije" propise o azilu od Danske.
Foto: Tanjug / AP

Foto: Tanjug / AP


Prema danskoj televiziji TV2, uzvikivali su "Švedska, Švedska".
Do Kopenhagena ima približno 300 kilometara, a od glavnog grada Danske postoji železnička linija do južnog švedskog grada Malmea.
Prethodno su izbegli bili smešteni u jednu staru školsku zgradu u Padborgu, gradu u zapadnom regionu poluostrva Jutlanda, na čijem južnom delu je nemačka pokrajina Šlezvig-Holštajn.

U saopštenju lokalne policije navodi se da "ta škola nije zatvor okružen ogradom" i dodaje da policija nije silom intervenisala, da je izabrala pristup dijaloga i da prati grupu izbeglica.
Među onima koji su pešačili je mnogo žena, dece i starih, navodi AFP, dodajući da je grupi starijih predloženo da ih odvezu natrag u školu.
Tabloid "Ekstra bladet" piše da je jedan sredovečan čovek uzvikivao psovke i načinio nepristojan gest izbeglicama sa mosta iznad autoputa, ali da je otišao pošto je policija krenula ka njemu a fotoreporteri pokušali da ga slikaju, prenosi francuska agencija.
U međuvremenu, dva voza sa oko 200 izbeglica su u gradu na danskom ostrvu Loland - Rodbiju, najfrekventnijem skandinavskom trajektnom terminalu za Nemačku.
Foto: Tanjug / AP

Foto: Tanjug / AP


Te izbeglice ne pristaju da ih danske vlasti registruju, koja bi podrazumevala ili prijavu za azil u Danskoj ili povratak za Nemačku, dok oni žele da traže azil u Švedskoj.
Pojedini su pokušali da pobegnu iz vozova, ali je većinu policija privela i poslala u jedan izbeglički centar.
Treći voz iz Nemačke sa oko stotinu izbeglica je bio na putu ka toj luci, gde je policija u ponedeljak blokirala deo drugog autoputa zbog velikih grupa izbeglica koje su njime pešačili.
AFP navodi da je Švedska "top destinacija" EU za izbeglice, jer izdaje trajne dozvole boravka svim sirijskim tražiocima azila, dok Danska pokušava da redukuje priliv izdajući privremene dozvole boravka, odlažući spajanje porodica i smanjujući pogodnosti za novopridošle useljenike.
Pogledajte video:

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!
(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    SVE VRACAJ U SIRIJU NAZAD!!CIM ONI BIRAJU DRZAVE U KOJU CE TRAZITI AZIL TO SU EKONOMSKE IZBEGLUCE SVEDSKA DANSKA NEMAJU MOGUCNOST DA PRIME NJIH. OVDE JE NAJPOPULARNIJA EXTREMNO DESNICARSKA SVEDSKE DEMOKRATSTSKA PARTIJA

  • Xxl

    Danska i švedska su najsiromašnije zemljje evrope i nisu u mogućnosti da prime migrante iako imaju veliko srce kao pauk m..da.Vratite ih u srbiju.

  • D.P.

    Dobro došla u Malme, večiti grad!!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima