MANJE ĆEMO RADITI: U radno vreme će se računati i vreme potrebno za dolazak i odlazak s posla!

Cela ova priča o računanju vremena potrebnog za dolazak na posao i odlazak s njega u radno vreme počelo je u španskoj kompaniji "Tyco"

  • 2

Evropski sud pravde presudio je da će u radne sate zakonski računati i vreme koje je potrebno za dolazak, odnosno odlazak s posla.

To što nas teraju da budemo na poslu od 9 ujutro je TORTURA!

Ova ustanova tvrdi da svim zaposlenima koji nemaju fiksnu kancelariju mora da bude plaćeno vreme koje utroše na putovanje do radnog mesta i nazad do kuće. Međutim, ova stavka se do sada nije računala.

Presuda koju je doneo Evropski sud pravde znači da bi kompanije koje zapošljavaju radnike kao što su električari, negovatelji, instalateri mogle da krše propise o radnom vremenu EU, kada bi, na primer, zatvorili regionalnu kancelariju.

Cela ova priča o računanju vremena potrebnog za dolazak i odlazak s posla u radno vreme počelo je u španskoj kompaniji "Tyco". Evropski sud pravde presudu obrazlaže potrebom da zaštiti zdravlje i sigurnost radnika prema Direktivi Evropske unije o radnom vremenu.

- Činjenica da radnici započinju i završavaju putovanja u svojim domovima direktno proizilazi iz odluke njihovog poslodavca da ukine regionalne kancelarije, a ne iz želje samih radnika. Zahtevati od radnika da podnesu teret odluke poslodavca bilo bi u suprotnosti s ciljem zaštite sigurnosti i zdravlja radnika koji proizlazi iz Direktive, što uključuje nužnost garantovanja minimalnog perioda odmora radnicima - glasi presuda.

(Telegraf.rs / Independent.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nana

    11. septembar 2015 | 13:26

    Odlično.

  • Nikolas

    11. septembar 2015 | 12:06

    HINKI JE ZA VREME NJEGOVE VLADAVINE NEMCIMA RACUNAO RADNO VREME I VREME PROVEDENO U PUTU -KO VLADA EU ?!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA