Britanski laburisti za šefa stranke izabrali ČOVEKA KOJI ĆE SRUŠITI MONARHIJU (FOTO)

Korbin, koji se snažno protivi primeni mera štednje i članstvu Britanije u NATO, smatran je autsajderom za mesto predsednika Laburističke stranke, ali je tokom poslednjih nekoliko meseci uspeo da se izdvoji kao favorit

  • 3

Glavna opoziciona stranka u Britaniji, Laburistička partija, izabrala je danas radikalnog levičara i poštovaoca Karla Marksa Džeremija Korbina za svog novog lidera.

ONA VLADA VEĆ 63 GODINE: Kraljica Elizabeta II postaje monarh koji najduže vlada Britanijom

Korbin je time postao jedan od najrdikalnijih levičarskih lidera koje je Britanija imala u proteklih 30 godina, a njegova politika za okončanje štednje i oporezivanje bogatih bliska je politici Sirize u Grčkoj i Podemosa u Španiji, preneo je AFP.

Agencija Rojters ocenjuje da njegov izbor na čelo laburista povećava mogućnost izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

CRVENA REVOLUCIJA U ENGLESKOJ: Ovaj čovek od laburista pravi britansku Sirizu i planira da izbaci kraljicu iz Bakingemske palate! (FOTO)

Njegovi kritičari unutar stranke i van nje, među kojima je i bivši premijer i Laburista Toni Bler, tvrde da će Korbinove socijalističke ideje udaljiti umerene glasače i da stoga ta stranka neće imati šanse za pobedu na izborima.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ovaj 66-godišnji političar stekao je široku podršku, od studenata koji nikada ranije nisu glasali do starijih birača razočaranih laburistima, od kako se ta stranka približila centru pod vođstvom Tonija Blera devedesetih i uvela Britaniju u rat u Iraku 2003.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Njegova politika uključuje veća izdavanja za javne službe poput škola i bolnica, odlaganje nuklearnog oružja, renacionalizaciju industrija poput železnice i uključivanje islamističkih grupa Hamasa i Hezbolaha u mirovne pregovore na Bliskom istoku.

Korbin, koji se snažno protivi primeni mera štednje i članstvu Britanije u NATO, smatran je autsajderom za mesto predsednika Laburističke stranke, ali je tokom poslednjih nekoliko meseci uspeo da se izdvoji kao favorit između još troje kandidata laburista bližih centru - Ivet Kuper, Endi Burnhem i Liz Kendal.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • snoop dog

    12. septembar 2015 | 18:22

    Kapitalizam je sistem zasnovan na kradji, prevari i laznim obecanjima vladajuce klase [bogatih]. Kapitalisticka ekonomija nije odrziva, to danas jasno vidimo, posto se zasniva na eksplotaciji vecine u korist manjine[ vladajuce klase]

  • mare

    12. septembar 2015 | 14:48

    U zemljama kao što je Engleska nastao je kapitalizam, danas gradjani tih zemalja biraju levičare kao opoziciju vladajućoj garnituri. Svet se menja, kapitalizam nije dobar.

  • EEC Ekonomista

    12. septembar 2015 | 20:49

    Ovaj stari Marxista nema sanse da bude lider Laburista duze od godinu dana. Mark my words...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA