POLITIKO: Islamska država pobeđuje!

U poslednjih godinu dana ID je inspirisala napade na SAD, Australiju, Kanadu, Francusku i Belgiju

  • 6

Pre četiri godine, na desetogodišnjicu napada na Njujork i Vašington svima se činilo da je terorizam pobeđen, a danas moramo da priznamo da teroristi ili bar jedan ogranak pobeđuje, osvanuo je naslov u Politiku u nedelju.

AMERIČKI GENERAL UPOZORAVA: U Siriji sve zategnutija situacija, moguć rat između Rusije i SAD!

U tekstu "Islamska država pobeđuje" Brus Hofman, direktor Centra za bezbednosne studije Univerziteta Džordžtaun i savetnik Centra za borbu protiv terorizma na američkoj Vojnoj akademiji, navodi da je "vreme da priznamo da je naš odgovor na Islamsku državu bio potpuni promašaj".

Hofman kaže da je prošlo 15 meseci otkako su militanti ISIS-a zauzeli pola Iraka i proglasili kalifat, a njihov uticaj od tad samo raste. IS, grupa koja je bila deo iste organizacije odgovorne za napade 11. septembra, svakodnevno se pridružuju novi militanti iz 50 zemalja širom sveta.

Foto: Tanjug/AP/Militant Website Foto: Tanjug/AP/Militant Website

Osuđuju ISIS da uništava drevne gradove, a Evropljani su uradili nešto još gore u srcu Italije! (FOTO)

ID nikako nije "lokalni fenomen" kako mnogi žele da je dožive, koji se zadržava samo na teritoriji Bliskog istoka, ističe Hofman. Ova organizacija ima baze u minimum šest zemalja i pokriva oblast od zapada i severa Afrike do Arapskog poluostrva, kao i do Sinaja, južne Azije, do Kavkaza.

U poslednjih godinu dana ID je inspirisala napade na SAD, Australiju, Kanadu, Francusku i Belgiju, podsetio je Hofman.

-Suočavajući se sa geografski sve širom i demografski sve različitijom pretnjom, jasno je da je naša trenutna strategija promašena- naveo je Hofman.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

On je dodao da je to pokazala i anketa sprovedena na proleće među ucesnicima konferencije na američkoj Vojnoj akademiji, među kojima su bili najviši vojni zvaničnici, visoki predstavnici vlada, naučnici, humanitarci i novinari. Čak 97 posto njih složilo se da SAD gubi u ratu protiv Islamske države.

Hofman je upozorio da pretnju kakvu predstavlja Islamska država svet još nije video i da su veličina, naoružanje boraca Islamske države, u kombinaciji sa njihovom sposobnošću da osvoje i zadrže teritoriju, verovatno jedinstveni u analima terorizma.

Prema njegovim rečima, ratu protiv terorizma je hitno potrebna nova strategija koja mora da počne priznanjem da je Islamska država ozbiljna pretnja koja neće nestati sve dok džihadisti ne budu vojno poraženi.

Neophodno je urušiti logističku infrastrukturu Islamske države, koja drži pod kontrolom naftna polja i od toga dnevno zarađuje dva miliona dolara, naveo je Hofman.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VDelic

    14. septembar 2015 | 13:36

    Onaj ko kupuje od njih naftu je ucesnik u terorizmu kao i oni ,a zna se ko ih je stvorio da bih od njih kupovao jeftinu naftu, i tako unistio pravni poredak u tim bogatim arapskim zemljama a narod oterao u beskucnistvo i stradanje.

  • sale88

    14. septembar 2015 | 11:46

    Pa dobro, to sto ste ih vi amerikanci napravili pa kilavite da ih zgazite je vasa stvar, al ce to rusi da reše, pa ce njihov kalifat otici u onu stvar..!

  • Kulesanin

    14. septembar 2015 | 11:28

    Ako se nesto zeli, onda se to i moze, samo treba i volje i uspeh je tu. Militanti bi odavno bili u misjoj rupi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA