SIRIJAC OTKRIO SVE ŠTO NAS ZANIMA: Zašto je pobegao umesto da se bori, zašto ima više muškaraca nego žena....

Mnoga pitanja koja se tiču izbeglica mogu se čuti u svakodnevnom razgovoru "običnih" ljudi: ko su oni, što ne ostaju u svojoj zemlji, zašto ima više muškaraca od žena.... Jedan mladi Sirijac je rešio da odgna sve nedoumice

  • 11

Milad je dvadesetdevetogodišnji zubar koji je pobegao iz Sirije u London prošle godine. Na Fejsbuku je odgovorio na pitanja koja mnogi postavljaju, poput onog zbog čega izbeglice ne ostaju i bore se u ratu, zašto ima toliko muškaraca u kolonama, i gde su mu žena i deca. CNN je izdvojio najzanimljivije odgovore.

MAĐARSKI OBRUČ: Orban poslao nekoliko stotina novih policajaca na granicu sa Srbijom

Kada su ga pitali zašto kao mlad muškarac nije ostao u Siriji da se bori i izgradi bolju budućnost, Milad je odgovorio.

- To nije jednostavna stvar kada vam bombe lete iznad glave, kad čujete pucnjavu i kada ne možete da pronađete posao i novac za život. Mislim, rat uništava sve u državi. Borite se, borite i borite i onda želite da odete. Čekate dve ili tri godine i ništa se nije promenilo. Kako to možete podneti? - zapitao se.

Kako kaže, on nije u Evropi kako bi "uživao u beneficijama".

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Naravno, nedostaje mi dom, nema mesta kao što je dom. Ako se uslovi poboljšali mnogo bi se Sirijaca, ne samo ja, vratilo u Siriju.

Na pitanje zašto Sirijci ne odlaze u bogati Dubai, nema odgovor, jer se ne radi o njihovom izboru.

- Pitajte vlade Arapskog zaliva. Nemam odgovor. Mnogo Sirijaca bi više volelo da ide u arapske zemlje jer su to razvijene zemlje, imaju novca i govore arapski. Ali su nam zatvorili vrata. Trebalo bi njih da pitate.

Mnogi tvrde kako su kolone izbeglica prepune muškaraca, dok je žena i dece mnogo manje.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

ŠOK: Nemci izbeglice smestili u barake nacističkog logora Buhenvald (FOTO)

- Mnogo je žena i dece izbeglica, ali je muškarcima lakše da napuste Siriju. Uz to, žene i decu ne regrutiraju u vojsku. Muškarce ne žele da se bore za ili protiv Asadovog režima.

Na pitanje kakav čovek ostavlja porodicu u ratnoj zoni, Milad takođe ima odgovor.

- Nisu se lako mogli odlučiti da napuste dom i posao. Ja sam mlad. Nemam kuću i imam vremena da tražim drugi posao i mesto za život. Ali moj otac, na primer, koji ima 60 godina, ne može se lako da se odluči da ostavi sve. Otišao je nakon dve godine, ne kad i ja, nakon što je shvatio da se ništa nije promenilo i da sve ide loše.

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs / Izvor:index.hr / Foto-ilustracija)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    15. septembar 2015 | 13:09

    E moj TI, šta bi mi u Srbiji trebalo da kazemo, ovde već 25 godina nije dobro, i pitanje je kada ce i DA LI ce više ikada biti...??

  • dijete rata

    15. septembar 2015 | 16:20

    Ne mogu shvatiti.Imali smo rat.Ja sam iz Hrvatske.Vi ste iz Srbije.Bilo je ružno i strašno ali nitko nije bježao, osim pojedinaca u Njemačku ili Kanadu.Ne mogu shvatiti da ne voliš svoju zemlju, eto ne mogu. Ne mogu. Ne mogu shvatiti da ti nije žao onih što su umrli i da se zbog njih boriš za bolji život.Kako ostaviti oca a ti da odeš? Ne mogu ni to shvatiti. Nije li to sebično? Eto, nećete da se borite da umirete, pa ni mi to nismo htjeli, ali danas je mir. Mir.Bogu hvala. Pa i Bog ti je dao zemlju da živiš i da ju braniš. Eto ni to ne shvaćam, da svi odlazite.

  • nije uvjerljivo, puno upitnika

    15. septembar 2015 | 15:51

    Lijepo piše: – Mnogo je žena i dece izbeglica, ali je muškarcima lakše da napuste Siriju. Uz to, žene i decu ne regrutiraju u vojsku. Muškarce ne žele da se bore za ili protiv Asadovog režima. Pa kakva je to država koja ne regrutira u vojsku tolike muškarce???? U protivnom bi bili dezerteri. A s druge strane piše da muškarci NE ŽELE da se bore. Nije mi jasno ovo je kontradiktorno, ako te regrutiraju moraš a nema želiš ili ne želiš.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA