USRED ZIME BIĆE VRUĆINE I MRAZ: Top 5 saveta SRPSKIH LEKARA kako je preživeti!

Na toplo i istovremeno vlažno vreme, kakvo nas očekuje predstojeće zime, najosetljiviji su srčani bolesnici, ali bi svi trebalo redovno da spavaju i ne isrcpljuju organizam

  • 3

Fizički ispcrpljen i umoran organizam teže podnosi svaku promenu vremena, pa stručnjaci, povodom najave metorologa da nam predstoji topla i vlažna zima, savetuju redovan san i odmor, vođenje zdravog načina života i redovno praćanje vremenske prognoze.

Oni ističu da ovakvo vreme i promene temperatura najviše pogađaju hronične bolesnike pogotovo srčane, koji bi u danima najavljenih promena trebalo da ostanu kod kuće.

Direktor Klinike za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije (KCS) i specijalni savetnik za kardiohirirugiju i transplantaciju srca u Srbiji prof. dr Miljko Ristić na samom početku razgovora za Telegraf upozorava da organizam teže podnosi toplo vreme u vlažnim uslovima nego visoke temperature bez kiše i padavina.

Foto: Tanjug/ Jaroslav Pap Foto: Tanjug/ Jaroslav Pap

- Realno, ne postoji sigurna preventiva uz čiju pomoć bismo mogli da izbegnemo reakciju organizma na nagle vremenske promene. Ali, organizam koji je neispavan i fizički isrcpljen sigurno je podložniji reakcijama na te promene i teže se navikava na njih - kaže prof. dr Ristić.

NENORMALNO VREME DOLAZI NA BALKAN: Usred zime biće vrućine, mraz i poplave!

Na toplo i istovremeno vlažno vreme, najosetljiviji su, ističe on, srčani bolesnici.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek Foto: Tanjug/Danilo Peternek

- Savet tim osobama je da ne napuštaju stambeni prostor u kom bi temperaturu trebalo da regulišu uz  pomoć klima uređaja. Oni su istovremeno osetljivi i na niske temperature, pa kada dođe do zahlađenja napolje nikako ne treba da izlaze bez šala preko usta i nosa, odnosno nikako ne treba direktno da udišu hladan vazduh jer hladnoća sužava krvne sudove - savetuje prof. dr Ristić.

Leto je bilo pakleno vruće, a ZIMA ĆE BITI BLAGA I TOPLA!

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Pomoćnik direktora za medicinske poslove Kliničko-bolničkog centra " Dr Dragiša Mišović" dr Momčilo Jakovljević, sportski lekar i hirurg kaže da će reakcije na ovakvo vreme zavisiti od imuniteta.

- Takvo vreme više može uticati na psihu u smislu nerapospoloženja i nervoze, nego što može uticati na zdravlje. Uostalom, ne pada drvo koje nije sklono padu. Tačnije, ako čovek ima jak imuni sistem i zdrav, ne može na njega vreme toliko uticati. Mišljenja sam da meteorolozi na mogu pogoditi dugoročnu prognizu te samim tim ne treba plašiti narod. Poenta je da treba voditi zdrav način života, osobe takvih navika sve lakše podnose - smatra dr Jakovljević.

Britanski meteorolozi, naime, prognoziraju da bi predstojeća zima mogla biti malo toplija s kratkim, ali obilnijim padavinama, uglavnom kišom, koju će prekidati kraće ekstremne hladnoće.

Saveti:

- pratite redovno vremensku prognozu

- trudite se da vodite zdrav način života

- ne konzumirajte alkohol

- lezite pre ponoći i spavajte šest do osam sati

- ne iscrpljujte organizam

Od sada pratite Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brale bre

    16. septembar 2015 | 06:17

    Ko ce da cisti sneg po toj vrucini.

  • LIvan

    15. septembar 2015 | 21:05

    Sto ne date savet za astmaticare.

  • odlučite

    15. septembar 2015 | 21:53

    Saveti uobičajeni,sem što nisam za onaj prvi : pratiti vremensku prognozu? Baš od kada je ne pratim,niti me interesuje,ne opterecujem se vremenom,bolje funkcionisem i bas me briga kakvo će vreme biti sutra - videću kada ustanem?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA