NOVA VLADA MORA DA ISPRAVI GREŠKE I SLABOSTI: Cipras položio zakletvu za premijera (FOTO)

Cipras je započeo drugi mandat, a zakletvu je položio na građanski način, što odudara od uobičajene prakse da se to čini u prisustvu sveštenih lica

  • 3

Lider levičarske Sirize Aleksis Cipras položio je večeras zakletvu kao premijer, pošto je dan ranije njegova stranka odnela pobedu na vanrednim parlamentarnim izborima u Grčkoj.

Ovo je Cipras poručio Grcima kada su ga po treći put izabrali!

Cipras je tako započeo drugi mandat, a zakletvu je položio na građanski način, što odudara od uobičajene prakse da se to čini u prisustvu sveštenih lica, preneo je Rojters.

U Grčkoj crkva nije odvojena od države i obično se premijeri zaklinju na Jevanđelju da će poštovati Ustav i zakone Grčke i služiti interesima naroda, navela je agencija.

I PO TREĆI PUT CIPRAS ODNEO POBEDU! Grci ponovo izabrali Sirizu! (FOTO) (VIDEO)

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Cipras, koji je ateista, zakletvu je položio pred predsednikom Grčke Prokopisom Pavlopulosom.

Siriza je u nedelju na izborima osvojila 35,47 odsto glasova ili 145 poslaničkih mesta u parlamentu sa 300 članova, a Cipras je već saopštio da će vladajuću većinu formirati sa dosadašnjim koalicionim partnerom, krajnje desničarskom strankom Nezavisni Grci (ANEL), koja je dobila 3,69 odsto glasova i 10 mesta u parlamentu.

Vučić čestitao Ciprasu pobedu na izborima

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Na trećem ključnom glasanju Grka ove godine, na kojem je odziv bio 55,4 odsto što je manje nego na januarskim izborima, opoziciona koalicija Nova demokratija osvojila je 75 mesta, a slede Zlatna zora sa 18 i Pasok sa nešto manje mesta, dok su pri dnu liste komunisti sa 15 i Unija centralista sa devet mesta u parlamentu.

Očekuje se da će sastav nove vlade biti poznat već sutra.

Nova grčka vlada mora da ispravi greške i slabosti koje su se pokazale u poslednjih sedam meseci za vreme koalicione vlade, kaže lider Sirize Aleksis Cipras.

- Glasači su nam dali jasan mandat da nastavimo ujedinjeni sa ciljem dubokih promena i reformi, kao i izvlačenjem zemlje iz krize - rekao je Cipras, prenela je grčka agencija ANA, pozivajući se na neimenovane izvore iz Sirize.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Prvi cilj je potpuno uspostavljanje stabilnosti ekonomije i operativnosti banaka, naveo je Cipras.

On je rekao danas da bi sve evropske države trebalo više da se potrude u rešavanju izbegličke krize, kao i da EU nije dovoljno pomogla zemljama koje su najviše pogođene prilivom izbeglica.

- Grčka je prva zemlja prijema a Evropa, nažalost, nije preduzela korake da zaštiti zemlje prijema od talasa migranata, koji je dostigao nekontrolisane razmere - rekao je Cipras.

- Evropa treba da se izbori s globalnim, evropskim problemom i podeli odgovornost među svim državama članicama - dodao je on.

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pop nad popovima

    22. septembar 2015 | 07:21

    Ovaj je neki mangu prvo daje ostavke pa se onda opet kandiduje ko zna kakvi je to ološ

  • Mali

    22. septembar 2015 | 08:16

    I posle mene opet ja .

  • Miki

    22. septembar 2015 | 07:39

    Ateista? Braco Grci neka Vam je Bog u pomoci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA