SRBI IMAJU NAJVEĆU PITU NA SVETU: Krompiruša je duga 27,9 metara! (FOTO)

Na "Pitijadi" u Novim Kozarcima (severni Banat) umešena je najveća pita krompiruša na svetu od 27,9 metara koja će ući u Ginisovu knjigu rekorda

  • 10

Sedma po redu "Pitijada" i ove godine privukla je veliki broj posetilaca na manifestaciju koju meštani Novih Kozaraca, sela u severnom delu Banata, sa pravom nazivaju "najslasnijom".

ON JE GINISOV REKORDER: Istetovirao je 203 lika iz serije ''Simpsonovi'' na svom telu! Pogledajte mu leđa (VIDEO)

Da su vredne Novokozarčanke, članice Udruženja žena "Novi Kozarci" i "Narcis", ovoga puta nadmašile sebe i oborile svoj sopetsveni rekord, potvrđuju i one. Za ovu priliku umešena je pitu za Ginisovu knjigu rekorda.

Prošle godine ispečena je krompiruša duga 27,8, a ove godine 27,9 metara. Domaćice kažu, da se kroz ovu manifestaciju jelo čuva od zaborava, jer kako objašnjavaju - pita krompiruša je neizostavna u svim domaćinstvima u ovom mestu, te je običaj da se ne kupuju gotove kore, već da se prave domaće, ručno mešene.

Ove tri sestre i njihove bebe su fenomen za Ginisa (VIDEO)

Na ovogodišnjem festivalu takmičilo se ukupno 68 domaćica u pravljenju pita od krompira. Ni ove godine zadatak žirija ni malo nije bio lak. Žiri u sastavu: Jadranka Stupar (predsednica), Mira Kalember i Biljana Marković imale su možda i teži zadatak od samih učesnica. Trebalo je svaku pitu probati, a kako kažu, bile su samo nijanse u pitanju, kada je reč o ukusima.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Za najbolju krompirušu proglašena je ona koju je napravila Mara Čavka.

- Prijatno sam iznenađena što je moja pita proglašena za najbolju, jer znam da su sve domaćice u Novim Kozarcima vrhunski majstori. Ovo mi je prva nagarada koju sam dobila i veoma sam ponosna, a sa pitama se takmičim svake godine - rekla je pobednica.

GINISOV REKORD: Leksington bend održao koncert na krovu pred 20.000 ljudi! (FOTO)

Mara Čavka ima 63 godine, kako kaže, pite mesi od kada se udala.

- Pre 20 godina u Nove Kozarce došla sam iz mesta Bugojno u Bosni i Hercegovini. Pitu razvijam oklagijom, a krompir seckam na kockice, kako sam naučila u rodnom kraju. Ne postoji recept, niti tajni sastojak, bitno je da je svaki put mesim sa puno ljubavi - objašnjava pobednica.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Pita Branislavke Jelisavac osvojila je treće, a drugo mesto pripalo je Mileni Kačavendi iz Novih Kozaraca. Žiri je ocenjivao boju, odnos fila i testa, oblik i ukus.

Za Ginisovu pitu krompirušu utrošeno je 15 kilograma brašna, 20 kilograma krompira, 10 litara ulja, tri kilograma luka i pola kilograma soli.

On je uradio 4.231 zgib za 24h i postao Ginisov rekorder, a znate li koliko ima godina? (VIDEO)

U okviru Pitijade održan je i "Novokozarački višeboj" koji je okupio deset takmičara koji su se nadmetali u šest disciplina: skok u dalj iz mesta, trčanje sa jajetom u kašičici, pretezanje štapa, nošenje džakova, bacanje kamena i obaranje ruke. Najuspešniji je bio Radovan Vidačić iz Banatskog Velikog Sela, dok su drugo i treće mesto zauzeli Nedeljko Stojković iz Gospođinaca odnosno Svetko Škondra iz Veternika.

Još jednom najslasnija  manifestacija postigla je svoj cilj, prazne tanjire i zadovoljne posetioce, jer se i ovoga puta, kako to i biva u Banatu, slatko jelo.

(Dragana Starčević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kole

    22. septembar 2015 | 17:20

    Krompirusa je zakon. Dajte, posaljite je malo ovamo nama, komentatorima. ☺☺☺

  • A i M /SRBIN

    22. septembar 2015 | 16:47

    E ljudi krompirusa je vrh aj ako neko spremi zovite ali posle toga i nesto slatko da ima...

  • Co

    22. septembar 2015 | 23:42

    Krompirusa je super al jos bolja je sirnica,a tek kupusara.Zivele sve pite ovog sveta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA