PARAPLEGIČAR PROHODAO POSLE PET GODINA: Lekari pronašli način da uspešno "prespoje" noge i mozak

Naučnici su na pragu otkrića "skrivenih implanta" koji bi uz moždanu stimulaciju dodatno poboljšati situaciju paraplegičara

  • 2

Prvi put u istoriji medicine paraplegičar iz Kalifornije koji je bio potpuno paralizovan od struka naniže uspeo je da prohoda nakon "jednostavne" operacije kičme.

STVARNO JE FACA: Paraplegičar Goran Todorović skočio padobranom 1.004 put! (FOTO)

Neurohirurzi sa univerziteta u Kaliforniji su napravili transfer signala iz mozga 26-godišnjeg Amerikanca do elektroda u oba njegova kolena. Ovaj zahvat nazvan je "neuro bajpas". Nakon intenzivnih treninga čovek je uspeo da prohoda bez pomagala 3,7 metara dok mu je ram za hodanje pomogao da ne padne.

- Ovim smo dokazali da možete da regenerišete signale u mozgu koji utiču na hodanje. Ovaj neinvanzivni sistem stimulacije mišića nogu je obećavajući i ukoliko ga još unapredimo moguće je da će u bližoj budućnosti paraplegičari hodati - rekao je jedan od neurohirurga.

Ovom čoveku će biti potrebno još dosta vremena i vežbe da bi slobodno prohodao, činjenica da može da hoda bilo kako je veliki pomak.

Kada se rodila ova beba, bila je veličine papirne novčanice, a danas izgleda ovako! (FOTO)

Naučnici su na pragu otkrića "skrivenih implanta" koji bi uz moždanu stimulaciju dodatno poboljšati situaciju paraplegičara.

- Takav implant bi razvio senzibilnost u zadnjem delu kičme i omogućio paraplegičarima da osećaju noge i koriste ih - rekao je Zoran Nenadić, jedan od naučnika sa univerziteta u Kaliforniji.

Dok je eksperiment trajao, pacijent koji je lagano hodao uspeo je da porazgovara sa osobljem dok je to činio.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu

(Telegraf.rs/adelaidenow.com.au)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ak47

    24. septembar 2015 | 22:10

    Pomozite svima da prohodaju jadni ljudu

  • Sonja

    25. septembar 2015 | 10:27

    Medicina zahvaljujuci novim tehnologijama zaista postize do skoro nemoguce stvari. Mi kao i u svemu drugom dosta kasnimo,ali ipak pratimo koliko toliko.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA