TRAŽIMO POŠTOVANJE O STABILIZACIJI I PRIDRUŽIVANJU: Ovo je Privredna komora Srbije poručila EU!

U pismu je ocenjeno da je odluka hrvatskih vlasti o zatvaranju granica za teretni saobraćaj iz Srbije neprihvatljiva, jer se direktno kosi sa evropskim pravilima

  • 0

Privredna komora Srbije, u ime poslovne zajednice Srbije, obratila se danas institucijama EU da obezbede nesmetanu primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i drugih međunarodnih sporazuma, kojima se garantuje slobodan protok robe i usluga, i apelovala na hrvatske vlasti da povuku odluku o zatvaranju graničnih prelaza.

HRVATSKA ZATVORILA BATROVCE: Kolona kamiona duga 10 kilometara!

U pismu je ocenjeno da je odluka hrvatskih vlasti o zatvaranju granica za teretni saobraćaj iz Srbije neprihvatljiva, jer se direktno kosi sa evropskim pravilima i vrednostima i nanosi višemilionsku štetu, ne samo srpskoj, već i privredi regiona i Evropske unije.

JEDNA OD NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA: Političari, dogovorite se!

Privredna komora Srbije je, od izbijanja graničnog spora zbog jednostrane hrvatske odluke da zatvori tranzit iz Srbije, u svakodnevnom kontaktu sa svim privrednim komorama iz regiona i partnerskim asocijacima iz Evrope.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Predsednik Privredne komore Austrije dr Kristof Lajtl danas je najavio da će zajedno sa Privrednom komorom Srbije ovo pitanje pokrenuti i na nivou Evrokomore.

- Privreda, pre svega transportna industrija, žrtva je takvog razvoja situacije i enormno je oštećena - rekao je Lajtl.

On je istakao da će Sektor za transport i saobraćaj Privredne komore Austrije preduzeti sve moguće mere da ukaže na situaciju i pruži pomoć.

Savetnik predsednika PKS Bojan Ðurić ukazao je u izjavi za Tanjug da su bazične slobode i pravila EU prekršena jednostranim aktom Hrvatske i zbog toga je nastao čitav problem, iako je Hrvatska članica EU koja mora da poštuje ta pravila, kazao je Ðurić.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Kako je rekao, PKS je takođe u kontaktu i sa diplomatskim predstavništvima svih zemalja, koje su pogođene aktom Hrvatske koja je onemogućila trasport i tranzit robe, jer je ugroženo niz zemalja, ne samo Srbija.

Ukoliko Srbija danas ne dobije jasnu garanciju da niko, posebno susedne zemlje, neće moći da nanose štetu i ugrožavaju rezultate srpske privrede jednostaranim zatvaranjem granica, onda nećemo imati takvih garancija ni u budućnosti, upozorio je Ðurić.

- Takav odgovor očekujemo od institucija EU. On ne mora biti i formalno upućen, ali očekujemo da EU utiče na hrvatski stranu da se ponaša u skladu sa propisima EU i ugovornim obavezama koje ima -  istakao je Ðurić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA