POVERENIK UPOZORAVA: Za naknadu prevoza samo potvrda, ne i medicinska dokumenta!

Dovoljan osnov za ostvarivanje prava jeste potvrda o potrebi putovanja, dok za traženje medicinske dokumentacije ne postoji valjan pravni osnov a ni svrha, kao i da to predstavlja nedozvoljenu obradu podataka o ličnosti

  • 0

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić istakao je danas da je za troškove naknade prevoza u vezi sa ostvarivanjem nekog prava iz zdravstvene zaštite, potrebna samo potvrda ustanove o neophodnosti putovanja, a ne i medicinska dokumentacija.

Ceo život vam traže LIČNU KARTU na ovim mestima, a to nije DOZVOLJENO!

Poverenik se bavio ovim pitanjem pošto mu se obratilo nekoliko osiguranika, koji pripadaju filijali Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje RFZO) za Mačvanski okrug.

BANKAMA ZABRANJENO DA KOPIRAJU LIČNE KARTE: Evo otkad ovo važi

Nakon sprovedenog nadzora poverenik je izdao nalog pa je u ovoj filijali RFZO-a, komisija tokom septembra, u 648 slučajeva medicinsku dokumentaciju odvojila od potvrda o potrebi putovanja, a specijalističke izveštaje i otpusne bolničke liste trajno uništila.

Evo ko sve sme, a ko ne da vam traži JMBG?

Poverenik u svom saopštenju ocenjuje da je dobro što je povodom upozorenja, direktor RFZO odmah uputio svim filijalama instrukciju za postupanje u postupku utvrđivanja prava na naknadu troškova prevoza.

ŠABIĆ: Ne dajte lične podatke!

U instrukciji se ukazuje da je dovoljan osnov za ostvarivanje prava potvrda o potrebi putovanja, dok za traženje medicinske dokumentacije ne postoji valjan pravni osnov a ni svrha, kao i da to predstavlja nedozvoljenu obradu podataka o ličnosti.

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA