Ovaj SRBIN je pre 100 godina uradio nešto što je podiglo CEO SVET NA NOGE! (FOTO)

Radoje Ljutovac je 30. septembra 1915. godine oborio avion nadmoćne svetske sile i taj događaj označava početak nastanka artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva u Srbiji

  • 4

Predstavnici Vojske Srbije, šumadijskog okruga i gradske uprave Kragujevca položili su danas vence kraj spomen obeležja Radoju Raki Ljutovcu, slavnom srpskom artiljercu, koji je u Prvom svetskom ratu oborio prvi neprijateljski avion.

EVO KAKO JE NASTALA PAROLA - NE ŠTEDI MUNICIJU! Zbog ovog herojstva SRPSKE VOJSKE SVET je OBOŽAVAO Srbe! (FOTO)

Ljutovac je 30. septembra 1915. godine oborio avion Nemačke, nadmoćne svetske sile, i taj događaj označava početak nastanka artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva u Srbiji.

TO SU SELJACI, TVRDI NA MUCI, SLOBODNI I GORDI - TO SU SRBI! Uz ove reči su srpski vojnici GINULI na Ceru za slobodu Srbije! (VIDEO)

Naglašavajući da je prvi put u istoriji srpska vojska starim oružjem oborila jedan moderan avion, načelnik šumadijskog okruga Damjan Srejić je rekao da to pokazuje junaštvo, čast i odgovornost vojske prema Srbiji, srpskom narodu i istoriji.

Srpska vojska na Adi Ciganliji čeka dušmane. Foto: Wikimedia Commons/Lord Eru Srpska vojska na Adi Ciganliji čeka dušmane. Foto: Wikimedia Commons/Lord Eru

NAJVEĆA SRPSKA MISTERIJA: Evo kako je TESLA TAJNIM ORUŽJEM pomogao Srbima da pobede Austrougare! (VIDEO)

Pomoćnik gradonačelnika Kragujevca Obrad Turković rekao je da istorija neumitno potvrđuje da, ma koliko je neprijatelj bio tehnološki savremeniji, dovitljivost i hrabrost često pobede tehnološki napredak protivnika.

- To je vrednost koju moramo da cenimo i negujemo - rekao je Turković.

Foto: Profimedia/Mary Evans Picture Library Foto: Profimedia/Mary Evans Picture Library

Artiljerac Ljutovac, višestruko odlikovani srpski vojnik, nemački avion oborio je improvizovanim protivavionskim topom sa položaja na Metinom brdu u Kragujevcu.

Vence kraj spomen oboležja Ljutovcu, na Metinom brdu, pored predstavnika okruga i grada, položili su i komandant 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva Sava Milenković, kao i predstavnici SUBNOR-a i Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Бајкер

    29. septembar 2015 | 15:38

    Слава ти јуначе!Живела Србија!!!

  • Max

    30. septembar 2015 | 18:18

    To su bili ljudi.Slava mu

  • stvarno?

    30. septembar 2015 | 01:29

    On obori avion i slavi ga nacija. Da ja oborim avion , rekli bi da sam lud.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA