RUSI I UKRAJINCI KAO SRBI I HRVATI: Pronašli su nov način ratovanja, i ne misle da stanu na tome!

Nakon što su ukrajinske vlasti odlučile da zatvore vazdušni prostor za ruske avio-kompanije, za taj potez se odlučila i Ruska Federacija

  • 2

Rusija je saopštila da će od 25. oktobra zatvoriti svoj vazdušni prostor za ukrajinske vazduhoplovne kompanije, kao odgovor na istu takvu meru koju je Ukrajina prethodno uvela za dva ruska avioprevoznika. U međuvremenu, ukrajinska državna železnička kompanija za teretni saobraćaj "Ukrzaliznjicija" je prekinula saradnju sa teretnim ogrankom Ruskih železnica i neće prevoziti teret u vagonima Prve teretne kompanije Rusije i njene ćerke firme u Ukrajini.

NA IVICI MEĐUNARODNOG SKANDALA: Dok je Putin govorio u UN, Ukrajinci izašli napolje!

Na osnovu instrukcija ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, od ruske Federalne saobraćajne agencije je zatraženo "da informiše ukrajinske aviokompanije koje lete za Rusiju kako će im od 25. oktobra biti zabranjeno da koriste ruski vazdušni prostor", saopštila je agencija Tas, citirajući portparola ruskog ministarstva saobraćaja, a prenosi AFP.

Ova mera predstavlja odgovor na prošlonedeljnu odluku ukrajinskih vlasti, koje su zabranile ruskim kompanijama Aeroflot i Transaero da lete za Ukrajinu, takođe od 25. oktobra. Ukrajinci su takođe zabranili i ruske tranzitne letove ukoliko avion prevozi vojni personal ili robu dvostruke namene.

Foto: Wikipedia/Sergey Kustov Foto: Wikipedia/Sergey Kustov

Vezno za teretni saobraćaj, uvedena ograničenja su u skladu sa odlukom Saveta za nacionalnu sigurnost i odbranu i ukaznom predsednika Ukrajine od 22. septembra, prenela je agencija Unian.

Teret koji je do uvođenja zabrane već bio u vozovima dostaviće se na odredište sa ciljem da se oslobodi infrastruktura. Posle toga, prazni vagoni će biti otpravljeni na stanice Ruskih železnica, navedeno je u saopštenju.

Prema podacima pres službe ukrajinske železničke kompanije, u vreme uvođenja zabrane na teritoriji Ukrajine se nalazilo oko 4.100 vagona Prve ruske teretne kompanije i njene ćerke-firme. Sa današnjim danom ostalo ih je 472 ranije natovarenih i 1.913 praznih.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U saopštenju se navodi da su obimi prevoza u vagonima ruske kompanije i njenog ukrajinskom ogranka, bili neznatni. Konkretno, u periodu januar-avgust 2015. godine, njima je prevezeno 1,21 milion tona, što je bilo 0,5 odsto ukupnog teretnog saobraćaja u Ukrajini.

Moskva je ovu odluku Ukrajine okarakterisala kao "čin ludosti".

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je 16. septembra proširio listu sankcija protiv ruskih firmi i pojedinaca na još 400 zvaničnika i 90 kompanija.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    29. septembar 2015 | 17:38

    PO NAGOVORU AMERA I NATO ALIJANSE GOSPODIN POROSENKO RADI SVE U KORIST SVOJE STETE-UKRAJINE!! !!

  • топлистанадреалиста

    29. septembar 2015 | 17:14

    У свему навијам само за Русе! Који црни украјинци? Вештачка нација и држава коју су створили комунисти, а ја мрзим комунисте, више негхо тај исти запад! Гази Русијо!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA