PRAVOSLAVCI, MUSLIMANI I KATOLICI JEDNAKI PRED ZAKONOM: Svi u BiH imaće pet neradnih dana za praznike

Zaposleni u svim institucijama, organima, organizacijama i preduzećima na teritoriji BiH bi, prema ovom zakonu, trebali bi da imaju pet plaćenih neradnih dana u vreme verskih praznika

  • 5

Muslimani, pravoslavci, katolici, jevreji i pripadnici ostalih veroispovesti u Bosni i Hercegovini imaće isti broj neradnih dana za proslavu verskih praznika.

KOJA DRŽAVA REGIONA JE ŠAMPION U SPAJANJU PRAZNIKA: Razmislite dobro, mada ćete verovatno pogoditi iz prve

To je utvrđeno predlogom zakona o neradnim danima na sednici Veća ministara BiH.

Zaposleni u svim institucijama, organima, organizacijama i preduzećima na teritoriji BiH bi, prema ovom zakonu, trebali bi da imaju pet plaćenih neradnih dana u vreme verskih praznika.

Tako bi za katolike neradni dani bili za Bogojavljenje, za Tijelovo, za Uznesenje Blažene Device Marije ili Veliku Gospu, za Sve svete kao i za Božić. Za pravoslavce su neradni dani Božić, Sveti arhiđakon Stefan, Duhovi, Veliki petak i Vaskrs.

Predstojeći praznici koštaju nas 72 miliona evra

Za muslimane su predviđena po dva dana za Ramazanski i Kurban-bajram te jedan dan po izboru vernika u povodu Nove hidžretske godine ili rođenja poslanika Muhameda.

Neradni dani za pripadnike jevrejske vere su u vreme praznika Sukot, Šavuot, Pesah, Roš Hašanu (Nova godina) i Jom Kipur (Dan pomirenja), a za pripadnike ostalih vera u Bosni i Hercegovini zakonski je definisano pet dana u godini za potrebe obeležavanja verskih praznika.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs/Izvor: Anadolija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Х

    29. septembar 2015 | 19:17

    KAO DA CE JAVNE INSTITUCIJE RS OVO POSTOVATI,IDI BEGAJ TAMO!SVETI STEFAN SE OVDE SA PONOSOM SLAVI.ZIVIO RS,I DEVETI JANUAR.

  • boro

    29. septembar 2015 | 22:05

    neki pet , a velika većina 365 .

  • SRS- CCCC

    29. septembar 2015 | 22:53

    Ziveo 9 januar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA