RAZREŠEN IZVRŠITELJ ZBOG ZLOUPOTREBA U RADU: Selaković najavio veću sigurnost dužnika!

Ministar pravde Nikola Selaković razrešio je prvog profesionalnog izvršitelja Ivana Stevića iz Beograda, zbog zloupotreba u radu

  • 2

Ministar pravde Nikola Selaković rekao je danas da je razrešio prvog profesionalnog izvršitelja Ivana Stevića iz Beograda zbog zloupotreba u radu i najavio da će novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju, koji tokom jeseni treba da se nađe u Skupštini, pružiti veću sigurnost dužniku od samovolje izvršitelja.

Trajnu zabranu obavljanja delatnosti Steviću, koji je imenovan 5. maja 2012. godine, izrekla je mešovatita Disciplinska komisija, nakon sprovedenog postupka za razrešenje koje je inicirao Selaković.

Predlog za razrešenje, ministar je podneo pošto je primio izveštaj Sektora za pravosuđe Ministarstva pravde koji je nadzorom nad radom kancelarije tog izvršitelja utvrdio nepravilnosti i nezakonitosti u poslovanju.

I TO SE DOGODILO: Privatnom IZVRŠITELJU ZABRANJEN RAD zbog zloupotrebe!

Reč je o izvršitelju iz Beograda Ivanu Steviću, kome je prethodno trajno zabranjen rad zbog utvrđenih zloupotreba sa antidatiranjem komunalnih predmeta privatnog parkig preduzeća "Metroparking". Njegov slučaj je prijavljen i tužilaštvu za organizovani kriminal.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Ministar je dodao da je doneo i šest rešenja o disciplinskom kažnjavanju izvršitelja i napomenuo da je ta profesija "mlada" i da se tek utemeljuje u Srbiji.

- Mnogo je važno da se sprovodi kontrola rada te pravosudne profesije, jer ako je kontrola dobra onda niko ničega ne treba da se boji. Važno je da taj rad bude po slovu zakona, ispravan i pravičan -napomenuo je Selaković.

Udario izvršitelja metalnom štanglom zbog duga od 300.000 dinara!

Prema njegovim rečima, postojeći Zakon o izvršenju svojim nedorečenostima i pravnim prazninama ostavljao je prostora izvršiteljima da svoj posao ne obavljaju onako kako bi trebalo.

- To je razlog što zmo još pre godinu i po dana intenzivirali rad na izradi novog Nacrta zakona koji je sada potpuno gotov. Novi zakon će pružiti veću sigurnost dužniku od samovolje izvršitelja i nadam se da ćemo tokom ove jeseni imati pred poslanicima u Narodnoj skupštin -  naglasio je ministar.

Foto: Profimedia/Martin Mehes - ČIF Foto: Profimedia/Martin Mehes - ČIF

Ivan Stević je prvi privatni izvršitelj koji je razrešen te dužnosti, od kada je 2011. godine ta profesija uvedena u pravosudni sistem Srbije.

NEVEROVATNO: Izvršitelj platio 300.000 dinara tuđih dugova!

Naime, utvrđeno je da je Stević nesavesnim radom izvršio zloupotrebe, tako što je antidatirao komunalne predmete privatnog parkig preduzeća "Metroparking", na osnovu kojih je uzeo avans od 45.000 evra.

Od oko 1.130 predmeta tog parking preduzeća, Stević je u određenim slučajevima promenio datum prijema sa januara i februara ove godine na 25. decembar 2014. godine - dan ranije pre nego što su 26. decembra na snagu stupile Izmene i dopune Zakona o izvršenju i obezbeđenju o ravnomernoj raspodeli predmeta među izvršiteljima, koju vrši Komora izvršitelja.

Tako je nezakonito za sebe pribavio više od 1.000 predmeta.

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toce

    30. septembar 2015 | 14:18

    U Vranju izvrsitelji kolo vode napravise lom sa parama neznaju koliko im je dosta.Treba da se svi izvrsitelji procesljaju.

  • bilja

    2. oktobar 2015 | 05:43

    Izvrsitelji rade sta hoce, blokiraju racune i uzimaju po celu platu, treba sve to proveriti jer su u pitanju privatni izvrsitelji i nalaze rupu u zakonu, ne salju opomene ili ih sami potpisuju.Ogorcena sam na njih!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA