(VIDEO) UNELA MU SE U LICE I POKAZALA MU BUJNE GRUDI: Ovako žene seksualno uznemiravaju muškarce!

Da li žene seksualno uznemiravaju muškarce provokativnim oblačenjem, velikim dekolteima, kratkim suknjama i neprimerenim komentarima?

  • 42

Seksualno uznemiravanje je česta pojava na radnim mestima u svetu kao i kod nas. Akcenat je bačen na ženski pol, jer se žene subjektivno osećaju ugroženijim od muškaraca zbog fizičkih predispozicija muškog pola, između ostalog.

Međutim, statistike govore da su muškarci isto kao i žene žrtve ovog tipa uznemiravanja i ucena od strane svojih poslodavaca i kolega ženskog pola.

(VIDEO) PRIŠAO JE KOLEGINICI I STAVIO JOJ RUKU NA BUTINU: Ovako izgleda SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE U SRBIJI!

Da li se pod seksualnim uznemiravanjem muškaraca smatra i provokativno oblačenje žena na radnom mestu, velliki dekoltei, kratke suknje i neprimerni komentari?

U ovom snimku možete pogledati kako izgleda uznemiravanje muškaraca na radnom mestu:

 

Većina ljudi zapravo i ne zna šta je seksualno zlostavljanje jer se o tome kod nas i ne pridaje velika pažnja. Prema nezvaničnim statistikama Američke komisije za jednaka prava pri zapošljavanju, postoji značajan broj muškaraca koji su žrtve seksualnog uznemiravanja, čak oko 40% od ukupnog broja prijavljenih slučaja.

Seksualno uznemiravanje na osnovu Zakona o sprečavanju zlostavljanja na radnom mestu može biti verbalno, neverbalno i fizičko.

Pod verbalno seksualno spadaju: pošalice sa seksualnom konotacijom, usputna dobacivanja, previše komplimenata, komentari o izgledu i nedolični predlozi sa seksualnom konotacijom, neprimereni telefonski pozivi, neprimerene SMS poruke i imejlovi, neprimerene poruke preko društvenih mreža.

(VIDEO) PRIŠAO JE KOLEGINICI I STAVIO JOJ RUKU NA BUTINU: Ovako izgleda SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE U SRBIJI!

Neverbalno seksualno uznemiravanje čine postupci koji odražavaju nedostatak poštovanja i prekomerno prijateljsko ponašanje, sugestivni i uvredljivi signali, neprilično ponašanje i gestikulacije, pogledi i slično. Praktičan primer neverbalnog seksualnog uznemiravanja mogao bi da bude neprimereno gledanje u dekolte koleginice.

Fizičko seksualno uznemiravanje je svaki neželjeni i neprimereni kontakt među kolegama. U ovo praktično spadaju: zagrljaji, poljupci, tapšanje, štipanje, dodirivanje kose, glave, ramena i slično.

Ukoliko se nađete u ulozi žrtve ovog tipa zlostavljanja, kao uznemiravana osoba treba najpre da se obratite nadređenom u svojoj firmi (osim ako on nije uznemiravač, onda se obraća prvoj sledećoj višoj instanci), a ukoliko kompanija nije u stanju da reši problem, onda je opcija tužba na osnovu Zakona o sprečavanju zlostavljanja na radnom mestu.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu

( Telegraf.rs )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Komandant

    2. oktobar 2015 | 11:42

    Boze me sačuvaj! Pa ja bi u nju uleteo kao majmun u magacin sa bananama!!!

  • Toniandjelo

    2. oktobar 2015 | 00:27

    Da nije zgodna bilo bi mozda uznemiravanje! Sto ne nadjoste neku manje zgodnu za primer, nego ovakvu ribu?

  • Srb

    1. oktobar 2015 | 17:51

    Evo ja se dobrovoljno javljam da me ovako uznemiravaju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA